Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#На_часі: на Старосинявщині податківці активно інформують членів громади про одноразове декларування

опубліковано 10 листопада 2021 о 16:01

З метою широкого інформування громадян про кампанію одноразового (спеціального) добровільного декларування активів керівник Старосинявської  ДПІ ГУ ДПС у Хмельницькій області Галина Гук провела зустріч із старостою по закріплених селах Теліжинці, Уласово-Русанівка, Йосипівка, Іванківці та смт. Стара Синява Іваном Луценком та провідними спеціалістами Старосинявської селищної територіальної громади.

Галина Гук розповіла, що громадяни, які до 1 січня 2021 року придбали активи за рахунок доходів, з яких не були сплачені податки, або сплачені не в повному обсязі, мають можливість легалізувати їх. Для цього їм необхідно подати одноразову декларацію, зазначити в ній усі об’єкти, які на думку декларанта набуті з неоподатковуваних доходів, розрахувати суму одноразового збору  та протягом 30 календарних днів з дня подання декларації сплатити його.

Посадовиця детально розповіла, які категорії громадян мають право на подання одноразової декларації, які об’єкти необхідно декларувати та за якими ставками вони оподатковуються.

Також звернула увагу, що декларація подається до Державної податкової служби лише в електронному вигляді через Електронний кабінет платника.

Скористатись своїм правом на одноразове декларування, за словами посадовиці, громадяни можуть до 1 вересня 2022 року.  

Крім цього, Галина Гук розповіла про можливість громадян повернути частину сплаченого податку на доходи фізичних осіб за певні витрати, які були здійснені протягом звітного податкового року платником податку, тобто про їх право на податкову знижку.

Начальник ДПІ звернула увагу присутніх на обов’язкове застосування з 1 січня 2022 року реєстраторів розрахункових операцій, програмних РРО у разі проведення готівкових розрахунків підприємцями, які є платниками єдиного податку другої – четвертої груп. Посадовець порекомендувала присутнім завчасно потурбуватись про  реєстрацію програмних чи класичних касових апаратів та нагадала про переваги застосування програмних РРО суб’єктами господарювання та про відповідальність платників за порушення застосування РРО чи ПРРО під час проведення розрахункових операцій.

Також Галина Гук розповіла присутнім про безкоштовний сервіс ДПС України «Електронний кабінет платника», яким можна скористатись цілодобово як з персональних комп’ютерів, так і з смартфонів. За її словами, суб’єкт господарювання чи громадянин може ознайомитися з інформацією, яка міститься щодо нього в інформаційних базах даних контролюючих органів через приватну частину Електронного кабінету, яка зокрема, містить інформацію про подання звітності (перелік звітів, перегляд квитанції, інформація про раніше надіслані звіти). Робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.