Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Актуальний_формат: податківці Чемеровеччини закликають суб’єктів господарювання використовувати лише легальні трудові відносини

опубліковано 19 липня 2021 о 16:58

Днями відбулася робоча зустріч начальника Чемеровецької ДПІ Валентини Гнатовської та старости села Пятничани Гуківської територіальної громади Любові Гучок.

Під час зустрічі обговорювались важливі питання адміністрування податків і зборів до бюджетів усіх рівнів. З метою розширення бази оподаткування шляхом залучення наявних резервів звернули увагу на необхідність проведення інвентаризації площ земельних ділянок в розрізі категорій земель, належної організації роботи щодо обліку землевласників та землекористувачів, які є платниками плати за землю.

Завжди актуальним питанням таких зустрічей є обов’язкова  реєстрація суб’єктами господарювання найманих осіб та оплата праці у розмірі  не менше мінімальної заробітної плати.

Відповідно до вимог чинного законодавства, при оформленні працівника на роботу в обов’язковому порядку укладається трудовий договір, який оформлюється наказом. Також слід обов’язково повідомити органи ДПС про прийняття працівника на роботу.

«Для роботодавця наслідками використання найманої праці без належного оформлення є застосування фінансових санкцій. Працівник, будучи неофіційно працевлаштованим, позбавлений права на гідні умови праці, захист від незаконного звільнення, права на визначену законодавством тривалість робочого часу і відпочинку, соціального страхування у разі втрати працездатності, і як наслідок права на пенсійне забезпечення. Така ситуація не може бути прийнятною і потребує логічної розв’язки у межах правового поля», - зазначила Валентина Гнатовська.

Крім того, працівники можуть через Електронний кабінет з використанням електронного цифрового підпису перевірити чи сплачує роботодавець за них податки, для чого необхідно сформувати відповідний запит за посиланням http://cabinet.tax.gov.ua».