Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Актуально: порядок обліку платників та об’єктів оподаткування - тема чергових зустрічей з платниками податків у Шепетівці

опубліковано 22 червня 2021 о 11:28

Протягом тижня начальник Шепетівської державної податкової інспекції ГУ ДПС у Хмельницькій області Валентина Ординська разом із працівниками ДПІ  провела низку зустрічей з платниками податків, підчас яких доведено до відома вимоги законодавства щодо обліку платників та об’єктів оподаткування в контролюючих органах.

Так, відповідно до норм Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об'єкти оподаткування і об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, контролюючі органи згідно з порядком обліку платників податків.

Об'єктами оподаткування і об'єктами, пов'язаними з оподаткуванням, є майно та дії, у зв'язку з якими у платника податків виникають обов'язки щодо сплати податків та зборів.

Згідно Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого Наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 р. № 1588 платниками податків повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП подаються протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття.

Валентина Ординська роз’яснила положення статті 117.1 Кодексу, яка  передбачає, що  неподання у строки та у випадках, передбачених Кодексом, заяв або документів для взяття на облік у відповідному контролюючому органі, реєстрації змін місцезнаходження чи внесення інших змін до своїх облікових даних, неподання виправлених документів для взяття на облік чи внесення змін, подання з помилками чи у неповному обсязі, неподання відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського обліку та/або складення податкової звітності, відповідно до вимог встановлених цим Кодексом, - тягнуть за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 340 гривень, на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, - 1020 гривень.

У разі неусунення таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, передбачено   накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 680 гривень, на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, - 2040 гривень.

«Такі зустрічі дають можливість спільно скоординувати наші дії стосовно роз’яснення правового поля діяльності бізнесу. Важливо, що бізнес прагне знати більше і чітко орієнтуватися у законодавчих новинках та їх практичному застосуванні. І з цим завданням ми успішно справляємося», - резюмувала начальник ДПІ Валентина Ординська.