Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Робочі_зустрічі: в Білогір’ї обговорювали особливості реалізації підакцизних товарів із застосуванням РРО

опубліковано 09 червня 2021 о 15:55

З метою забезпечення належного адміністрування акцизного податку начальником Білогірської ДПІ Василем Олуйко проведено робочу зустріч з платниками податків.

Під час зустрічі обговорювались зокрема такі важливі питання як порядок визначення бази оподаткування акцизним податком з реалізації СГ роздрібної торгівлі алкогольних напоїв (тютюнових виробів), якщо СГ допустив помилку при проведенні операції через РРО; а також питання відповідальності за проведення розрахункових операцій через РРО та/або через ПРРО без використання режиму програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД.

Базою оподаткування акцизним податком з реалізації суб’єктом господарювання роздрібної торгівлі алкогольних напоїв (тютюнових виробів) є вартість таких підакцизних товарів (з податком на додану вартість та без урахування акцизного податку з реалізації СГ роздрібної торгівлі підакцизних товарів) без урахування помилково проведених через реєстратор розрахункових операцій сум розрахунку.

У разі проведення розрахункових операцій через реєстратори розрахункових операцій та/або через програмні РРО без використання режиму програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, ціни товару та обліку його кількості до суб’єктів господарювання, за рішенням контролюючих органів застосовуються фінансові санкції у розмірі триста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Крім того, порушення встановленого законом порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, – тягне за собою накладення штрафу на осіб, які здійснюють розрахункові операції, від двох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Вищезазначені питання регулюються нормами ст. 14, 44, 213-216 Податкового кодексу України, Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), ст.155, ст.221 Кодексу України про адміністративні правопорушення.