Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Онлайн_спілкування: актуально про врегулювання податкового боргу та поповнення бюджету

опубліковано 13 травня 2021 о 16:56

Про упередження та погашення податкового боргу йшла мова у ході робочих зустрічей з керівниками економічно активних підприємств-боржників, які у форматі ZOOM провів заступник начальника головного управління ДПС у Хмельницькій області Валерій Коновальчук.

У ході актуального діалогу обговорено практичні шляхи та механізми недопущення появи боргових зобов’язань перед бюджетом, а також погашення податкового боргу, податкової застави, продажу майна, що перебуває в податковій заставі, розстрочення грошових зобов’язань платників податків. 

Значну увагу учасників онлайн спілкування зосереджено і на застосуванні процедури впорядкування податкового боргу, що  передбачена Законом України від 04.12.2020 № 1072-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», який набрав чинності 10 грудня 2020 року.

Зокрема, відповідно до норм закону збільшено суму податкового боргу, відносно якої застосовуються заходи стягнення з 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на 10.12.2020 - 1020 гривень) до 180 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на 10.12.2020 - 3060 гривень).

Звернуто увагу представників бізнесу, що законодавчими змінами передбачена можливість прощення фінансових санкцій. Для цього платнику податків необхідно звернутись до контролюючого органу за місцем обліку його податкового боргу із заявою в довільній формі про намір скористатись зазначеною нормою Закону №1072 та забезпечити протягом шести місяців з дня набрання чинності зазначених законодавчих змін погашення грошовими коштами основної суми податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/ відстроченням), що виник станом на 1 листопада 2020 року, та своєчасну і у повному обсязі сплату поточних податкових зобов’язань.

«На сьогодні значній кількості платників податків краю, у яких виник станом на 1 листопада 2020 року податковий борг, погашено грошовими коштами його основну суму податкового боргу. Як результат, таким платникам списано штрафних санкцій та пені на суму майже 1 мільйон гривень, відкореговано до нульових показників штрафні санкції та пені після сплати основної суми боргу. А в цілому платникам вкотре потрібно нагадати, що відповідно до норм Закону 1072, аби штрафні санкції не нараховувались - основну суму боргу необхідно сплатити до 10 червня 2021 року», – наголосив заступник начальника ГУ ДПС в області Валерій Коновальчук.

Примітно, що впродовж зустрічей мова йшла про сприяння формуванню у платників високого рівня громадської свідомості щодо підвищення рівня добровільної сплати платежів до бюджету, що передбачає сплату податків, а не створення податкового боргу. Також налагодження рівноправного партнерства і конструктивної комунікації між платниками податків та податковою службою, метою якої є економічний розвиток, отримання та сумління платників податків, яким створюються належні умови для ведення бізнесу.