Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Робочі_зустрічі: про переваги електронних сервісів та штрафні санкції в умовах карантинних обмежень йшлося у Красилівській ДПІ

опубліковано 13 травня 2021 о 16:57

Фахівцями Красилівської ДПІ проведено ряд зустрічей з платниками податків, під час яких роз’яснено порядок та особливості заповнення звітності в електронному вигляді.

До переваг такого формату звітності належать безконтактність, економія часу на подання, постійне оновлення програмного забезпечення, захищення від несанкціонованих втручань, арифметичний контроль за показниками, автоматичне створення архіву електронних копій документів та ін.

Подання електронної звітності можливо за умови отримання електронного цифрового підпису в акредитованих центрах сертифікації ключів та укладення договору про визнання електронних документів з органом державної податкової служби за місцем реєстрації.

«Електронний сервіс надає можливість створити та подати податкову звітність, запити на отримання інформації, заяви для реєстрації платника окремих податків та ін. Також платникам надано можливість доступу до приватної частини електронного кабінету, де у режимі реального часу можна отримати відомості про суми отриманих доходів і утриманих податків, стан поданої звітності, стан розрахунків з бюджетом, в т.ч. сплатити податки, збори, платежі та перевірити розрахунки сум податкових зобов’язань по податках», - зауважили фахівці Красилівської ДПІ Головного управління ДПС у Хмельницькій області.

Крім того, нагадали, що для зручності платників податків безкоштовний сервіс «Електронний кабінет платника» (cabinet.tax.gov.ua) на офіційному вебпорталі ДПС України функціонує цілодобово.

Також під час зустрічі податківці роз’яснювали платникам податків порядок застосування штрафних санкцій в умовах карантину. Зокрема, зазначили, що Державною податковою службою з 01.04.2021 року здійснюється приймання та обробка спільно з Пенсійним фондом України звітності щодо сум нарахованого єдиного внеску.

Згідно з п.3 ч.1 ст.19 Закону України від 08.07.2010 р. №2464-VI  «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», Державна податкова служба України формує та веде реєстр страхувальників.

Пунктом 52-1 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу визначено,  що за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), штрафні санкції, передбачені п. 120.1 ст. 120 ПКУ за неподання/несвоєчасне подання (за податкові (звітні) періоди, але після граничного терміну подання) податкової звітності (крім податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати), не застосовуються.

У разі неподання або несвоєчасного подання в період карантину податкової звітності з податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати до платників податків застосовуються штрафні санкції передбачені п. 120.1 ст. 120 ПКУ.

Крім того, п.9 прим.11 розділу VIІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2464 встановлено, що тимчасово штрафні санкції, визначені ч.11 ст.25 цього Закону за несвоєчасне подання звітності до контролюючих органів не застосовуються.