Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» щодо новацій податкового законодавства відбулась у Нетішинській ДПІ

опубліковано 22 вересня 2023 о 11:12

У Нетішинській ДПІ Головного управління ДПС у Хмельницькій області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо новацій податкового законодавства. На запитання платників податків відповідала начальник  ДПІ Наталія Волк.

Посадовець поінформувала платників податків, що 01.08.2023 набув чинності Закон України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», звернувши увагу на зміни щодо використання застосування РРО/ПРРО, відновлення обов’язку сплати єдиного податку за довоєнними ставками та повернення відповідальності суб’єктів господарювання за порушення використання РРО/ПРРО у сфері готівкових розрахунків.

Начальник інспекції наголосила, що даним документом відновлено відповідальність суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Відтак, з 01 жовтня цього року у разі встановлення контролюючими органами факту не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, до порушників будуть застосовуватись фінансові санкції.

Наталія Волк роз’яснила, що суб’єкти господарювання, які проводять розрахункові операції, зобов’язані застосовувати традиційні касові апарати або програмні РРО. За її словами, програмні РРО можна безкоштовно отримати в податковій службі. Для цього суб’єкту господарювання необхідно отримати електронний підпис, зареєструвати господарську одиницю (подання форми 20-ОПП), встановити програмне забезпечення на будь-який зручний пристрій, який є в наявності, це може бути комп’ютер, смартфон чи планшет. Наступний крок – реєстрація касового апарату (подання заяви 1-ПРРО) та касирів (подання форми 5-ПРРО). Надалі користувач може вводити товари, редагувати дані тощо. Після цього вже можна відкривати зміну, реєструвати розрахункові операції та відправляти електронні чеки. 

На всі поставлені запитання були надані відповіді у межах законодавства.