Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Старосинявській ДПІ роз’яснили податкові новації

опубліковано 07 лютого 2023 о 10:58

Про новації податкового законодавства, які діятимуть у 2023 році, розповіла на зустрічі платникам податків начальник Старосинявської ДПІ Галина Гук. Зокрема, посадовиця розповіла, що у 2023 році підприємці та юридичні особи, які мають у власності або в оренді сільськогосподарські угіддя, зобов’язані визначити мінімальне податкове зобов’язання за 2022 рік та подати податкову декларацію за податковий (звітний) рік разом з додатком - розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання. 

Також Галина Гук нагадала, що у 2023 році фізичні особи – підприємці другої – четвертої груп, які здійснюють готівкові розрахунки та ті, які здійснюють продаж підакцизної продукції зобов’язані використовувати РРО або ПРРО. Крім цього, суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність у населених пунктах з чисельністю населення більше 25 тис. осіб обов’язково повинні застосовувати ще й  платіжні термінали. 

Водночас посадовиця звернула увагу, що суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій або безготівковій формі із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо, при продажу товарів чи наданні послуг у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов'язані зареєструвати книги обліку розрахункових операцій. 

Під час зустрічі Галина Гук нагадала і про можливість громадян до 1 березня 2023 року скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням. Як зазначила посадовиця, подати одноразову декларацію можуть особи, які мають активи, розміщені на території України або за її межами, і якщо такі активи були одержані такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування чи отримання оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори.

За словами керівника ДПІ, одноразова декларація подається в електронному вигляді через Електронний кабінет платника, а одноразовий збір сплачується протягом 30 календарних днів після її подання, при цьому сплатити одноразовий збір можна одним платежем впродовж 30 календарних днів або розтермінувати сплату на три платежі.

Також  Галина Гук поінформувала про кампанію декларування доходів громадян, отриманих ними у 2022 році, з яких не були сплачені податки, про право громадян на податкову знижку за понесеними витратами впродовж минулого року.

Крім цього, посадовиця розповіла про електронні сервіси ДПС, зокрема про роботу сервісу «Електронний кабінет», за допомогою якого можна подавати звітність та перевіряти стан розрахунків з бюджетом.

Галина Гук відмітила, що одним із резервів наповнення бюджетів є детінізація заробітної плати та легалізація трудових відносин. Здебільшого проблемні питання щодо легалізації заробітної плати виникає у суб’єктів підприємницької діяльності. Тобто підприємець, частково приховуючи прибуток від реалізації товарів, робіт, послуг, виплачує доходи найманим працівникам, які не обліковані в бухгалтерських документах, а також використовує працю найманих працівників, офіційно не зареєстрованих як наймані особи. 

Під час зустрічі очільниця ДПІ також звернула увагу присутніх на проведення роботи з питань погашення податкового боргу з податку на доходи фізичних осіб, земельного податку,  податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, тощо.