Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Новій Ушиці провели робочу зустріч з питань детінізації доходів

опубліковано 23 січня 2023 о 11:42

Начальник Новоушицької ДПІ Григорій Гребенюк взяв участь взасідані комісії за додержанням законодавства про працю та зайнятості населення, легалізації виплат заробітної плати при Новоушицькій ОТГ платників (ФГ Універсалфарм, ФГ Політон, ФГ Сади Поділля, СТ Поділля-10, СТ Вікторія-09, Новоушицький відділ МГКБ), які нараховують заробітну плату нижче законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати. Де керівником ДПІ проведено індивідуальну роз'яснювальну роботу щодо законодавчих вимог декларування найманої праці, необхідності в умовах воєнного стану підвищення рівня заробітної плати та повноти сплати ПДФО до бюджету.

Григорій Гребенюк зазначив, що сьогодні в Україні гостро стоїть проблема легалізації трудових відносин та заробітної плати. На жаль, відносини між роботодавцями та найманими працівниками не завжди відповідають нормам законодавства. Часто працівники отримують офіційну зарплату меншу за мінімальну (або на рівні мінімальної), а решту зарплати – у «конверті». Таким чином роботодавці ухиляються від сплати податку. Не рідкість і випадки, коли працівники взагалі офіційно не оформлені на роботу.

Тому, легалізація трудових відносин і заробітної плати, ліквідація прихованої зайнятості – є одним з ключових напрямків роботи усіх державних органів, і вирішувати цю проблему треба спільними зусиллями – як державі, так і самим працівникам.
За порушення трудового законодавства юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, несуть фінансову відповідальність.

Отже, роботодавці мають пам’ятати, що використання не задекларованої праці є грубим порушенням трудового законодавства, за яке доведеться нести відповідальність. Адже не оформлені трудові відносини позбавляють працівника мінімальних державних гарантій і робить його незахищеним. Крім цього це породжує недобросовісну конкуренцію та негативно впливає на наповнюваність бюджету.

Зважаючи на ці наслідки та впровадження додаткових економічних механізмів впливу, роботодавцям є сенс неухильно дотримуватися вимог  чинного законодавства про оплату праці та зайнятість населення.

В ході бесіди з'ясовано причини виплати заробітної плати нижче мінімальної. Сторонами прийняте спільне рішення щодо покращення ситуації стосовно виплати заробітної плати в розмірі більшому за законодавчо встановлений мінімум, що відповідно збільшить надходження до бюджету.

Крім того присутнім роз’яснено правильність заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункових документів для сплати податків, особливості одноразового (спеціального) декларування громадян та проінформовано присутніх, що з 1 січня 2023 року розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2022 року

Задля якісної та оперативної комунікації податкової служби області з бізнес-спільнотою і громадськістю та забезпечення ефективного зворотного зв’язку функціонує електронна скринька комунікаційної податкової платформи Головного управління ДПС у Хмельницькій області за адресою km.ikc@tax.gov.ua