Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Робочі_зустрічі: Співпраця – запорука розвитку громад

опубліковано 30 квітня 2021 о 13:31

З метою забезпечення своєчасної сплати податків і зборів для формування бюджету громади начальником Городоцької ДПІ Наталією Хорошовою за участю працівників структурних підрозділів проведено робочу зустріч з керівництвом Фінансового відділу Сатанівської селищної ради.

В ході зустрічі обговорювались питання щодо резервів по наповненню місцевих бюджетів, контролю за використанням земельних ділянок та, відповідно, надходжень до бюджету земельного податку та орендної плати за землю, погашення податкового боргу.

У своїй доповіді Наталія Хорошова наголосила, що залучення до оподаткування громадян, які одноосібно обробляють земельні ділянки (площею 2 і більше га) та отримують дохід від продажу сільськогосподарської продукції, а також громадян, які отримують доходи від надання в оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення, земельних часток (паїв), є тим напрямом роботи, який потребує більш ефективної співпраці, враховуючи те, що податок з доходів фізичних осіб є бюджетоутворюючим платежем місцевих громад.

Порядок оподаткування доходів від зазначеної діяльності регулюється нормами чинного податкового законодавства, а саме ст. 49, 165, 170, 179 Податкового кодексу України, згідно з вимогами якого декларації слід подати до 1 травня, а сплатити узгоджені суми податкових зобов’язань (18% ПДФО та 1,5% військового збору) слід до 1 серпня року, що настає за звітним.

Учасники діалогу також домовились про посилення співпраці в напрямку вирішення проблемних питань щодо оформлення земельних ділянок власниками та реєстрації в Державному земельному кадастрі, використання земельних ділянок (за межами населених пунктів) без договорів оренди, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, своєчасного надання органами місцевого самоврядування до податкового органу інформації стосовно укладених договорів оренди земельних ділянок державної та комунальної власності. Така діяльність допоможе забезпечити своєчасне справляння плати за землю (земельного податку/орендної плати) на виконання вимог ст. 14, 270, 271, 287, 288 ПК України.

Підсумовуючи, учасники зустрічі зазначили, що завдяки подібним зібранням та іншим заходам, що спрямовані на виникнення у населення розуміння значення податків для існування та розвитку держави, з часом буде сформовано високу правову культуру громадян України.