Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Робочі зустрічі: у Славуті обговорювали питання погашення податкового боргу

опубліковано 05 травня 2021 о 16:30

У Славутській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Хмельницькій області заступник начальника Лариса Бондарчук та працівники структурних підрозділів провели зустріч із платниками податків, у яких наявний податковий борг до місцевого бюджету.

Лариса Бондарчук звернула увагу присутніх на те, що наявність податкового боргу (суми узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлений строк, та непогашеної пені) є підставою для внесення майна боржника до податкової застави відповідно до статей 88, 89 Податкового кодексу України та реєстрації її у відповідному державному реєстрі обтяжень рухомого та нерухомого майна. Відповідно до п.95.1 ст.95 ПКУ контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності – шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

З метою підтримки фінансової стабільності боржника можна застосувати передбачену ст.100 ПКУ процедуру розстрочення податкового боргу, а також процедуру списання штрафних санкцій та пені після сплати основної суми боргу (до 10 червня 2021 року) згідно з Законом України від 04.12.2020 №1072-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Також провідний фахівець ДПІ зазначила, що погашення боржниками заборгованості з єдиного внеску, плати за землю, ПДФО, податку на нерухоме майно наповнить бюджет громади, що в свою чергу значно розширить можливості виконання соціальних програм.

Податківці вкотре наголосили платникам податків про можливість безконтактного спілкування завдяки електронним сервісам ДПС України. Так, дізнатись інформацію щодо наявності/відсутності податкового боргу можна в «Електронному кабінеті платника», обравши в меню приватної частини кабінету «Стан розрахунків з бюджетом».