Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Дунаєвецька ДПІ: про майнові податки та уникнення податкового боргу – під час зустрічі з платниками

опубліковано 31 травня 2024 о 10:35

Начальник Дунаєвецької державної податкової інспекції Наталія Баранюк спільно з представниками Дунаєвецької ОТГ здійснила виїзд в Лисецький та Сокілецький старостати задля спілкування з платниками щодо дотримання ними чинного законодавства.

Всіх учасників зустрічі Наталія Баранюк закликала своєчасно та в повному обсязі сплачувати податки і збори до бюджетів. Окремо наголошено щодо погашення податкового боргу в розмірі 3060 грн., оскільки податкова вимога не надсилається. Тому, громадяни, платники податків повинні самостійно слідкувати за своєчасністю сплати відповідних платежів до бюджетів, не накопичувати податкові борги.

Громадяни мали змогу отримати відповіді на різноманітні запитання, зокрема щодо нарахування та сплати мінімального податкового зобов’язання та земельного податку.     

Посадовець зазначила, що платником мінімального податкового зобов’язання є резидент, який володіє та/або користується (орендує (суборендує), на умовах емфітевзису, постійно користується) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь. При цьому, незалежно від того, обробляє він земельні ділянки  чи ні, вирощує і продає вирощену продукцію чи взагалі не використовує земельну ділянку за призначенням. При цьому, до бюджету сплачується лише позитивне значення різниці між сумою загального МПЗ та сумою сплачених протягом податкового (звітного) року податків та зборів, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції.  

Платників земельного податку – громадян інформувала про пільги з податку, а суб’єктів господарювання – про коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель до всіх категорій земель, про правила заповнення податкової звітності.   

Щодо податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, то більшість питань стосувалася порядку нарахування податку платникам, що набули права власності на об’єкти нерухомості у минулому році, ставок податку та пільг.   

Наталія Баранюк нагадала, що  у разі незгоди платника податку з визначеним контролюючим органом суми податкового зобов’язання податків у відповідному податковому повідомленні-рішенні з майнових податків  такий платник має право звернутися до контролюючого органу для проведення звірки даних, використаних для розрахунку суми податку, з наданням підтвердних документів та проведення перерахунку.