Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Легалізація праці – важлива вимога сьогодення

опубліковано 19 вересня 2023 о 11:47

Головне управління ДПС у Хмельницькій області інформує. 

Легалізація «тіньової» зайнятості та заробітної плати - це соціальна і економічна проблема сьогодення. Погоджуючись на «тіньову» зайнятість, працівники підпадають під ризики, пов’язані з захистом своїх трудових прав та соціальним захистом у разі скрутних життєвих обставин. 

Неофіційне працевлаштування для працівника - це відсутність соціальних гарантій: 

права на відпустку, у т.ч. у зв’язку з вагітністю і пологами; 
права на оплату листка непрацездатності; 
права на виплату вихідної допомоги при звільнені з роботи; 
права на призначення пенсійного забезпечення залежно від трудового стажу; 
права на збільшений розмір допомоги з безробіття; 
права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань, отримання страхових виплат у разі травмувань чи профзахворювань та інше. 
Своєчасність та повна сплата єдиного соціального внеску роботодавцем має безпосередній вплив на розмір пенсії пенсіонерів, які отримують її вже сьогодні, та тих хто отримуватиме її в майбутньому. 

За нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» до страхового стажу для обчислення розміру пенсії включається період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. 

Для реалізації своїх прав та забезпечення оптимального рівня свого майбутнього наймані працівники повинні вимагати від роботодавця легального оформлення трудових відносин через укладання трудового договору та повідомлення до територіального органу державної податкової служби про прийняття на роботу з послідуючою сплатою за працівника єдиного соціального внеску.