Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Важливо: обмеження щодо осіб, які звільнилися з посад або припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави

опубліковано 16 березня 2023 о 11:49

Як повідомляють у відділі з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління ДПС у Хмельницькій області,  Законом України «Про запобігання корупції» 14.10.2014 №1700-VII (далі - Закон) передбачено низку інструментів запобігання корупційним проявам. 

Зокрема, йдеться про обмеження для певних категорій осіб, спрямованих на попередження корупції, одним з яких є обмеження визначені статтею 26 Закону щодо осіб, які звільнилися з посад або припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

Першим видом передбачених статтею 26 Закону обмежень є заборона особам, які припинили службу, протягом року з дня припинення відповідної діяльності укладати трудові договори (контракти) або вчиняти правочини у сфері підприємницької діяльності з підприємствами, установами чи організаціями незалежно від форми власності, якщо такі особи протягом року до дня припинення виконання функцій держави або місцевого самоврядування здійснювали повноваження з контролю, нагляду або підготовки чи прийняття відповідних рішень щодо діяльності цих підприємств, установ чи організацій або фізичних осіб – підприємців. 

Наявність у Законі такого обмеження спрямована на запобігання випадкам, коли особа, перебуваючи на посаді, заздалегідь готує для себе робоче місце у підприємстві чи організації, які вона контролює чи іншим чином впливає на їх діяльність. Крім цього, дане обмеження запобігатиме необ’єктивності в діяльності службовців.

У разі виявлення порушень, передбачених п.1 ч.1 статті 26 Національне агентство звертається до суду для припинення трудового договору (контракту), визнання правочину недійсним.

Наступним видом обмежень, передбачених для осіб, які припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, є заборона розголошувати або використовувати в інший спосіб у своїх інтересах інформацію, яка стала їм відома у зв’язку з виконанням службових повноважень, крім випадків, установлених законом. 

Вказане обмеження є безстроковим та запобігатиме недобросовісному використанню особою конкретної інформації, отриманої при виконанні службових обов’язків, в приватних інтересах. Адже не виключені випадки, коли перебуваючи на службі, особа отримує певну офіційну інформацію, яка в подальшому може бути використана нею на користь майбутнього роботодавця або в процесі безпосереднього здійснення тієї чи іншої приватної практики.

Ще одне обмеження, встановлене статтею 26 Закону, полягає у забороні особам, які припинили службу, протягом року з дня припинення відповідної діяльності представляти інтереси будь-якої особи у справах (у тому числі в тих, що розглядаються в судах), в яких іншою стороною є орган (органи), в якому (яких) вони працювали на момент припинення такої діяльності.

Зазначене обмеження сприятиме запобіганню недобросовісному використанню колишнім службовцем своїх зв’язків при здійсненні ним представницької діяльності. Це правило, наприклад, є досить актуальним для юристів, серед яких поширеною є практика представництва інтересів громадян чи юридичних осіб після припинення державної служби чи роботи у правоохоронних та контролюючих  структурах, в тому числі, в процесі здійснення адвокатської діяльності.

Слід зауважити, що визначені обмеження не поширюються на осіб, які переводяться до іншого державного органу або іншим чином змінюють місце роботи, продовжуючи водночас виконувати функції держави або місцевого самоврядування. Це випливає з формулювання «припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування».

Додержання обмежень для осіб, які звільнилися з посад або припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави, місцевого самоврядування, має бути забезпечене високим рівнем доброчесності  таких осіб. В свою чергу, забезпечення доброчесної поведінки державних службовців є одним із завдань сучасної державної антикорупційної політики.