Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Актуально: відбулась робоча зустріч податківців Віньковеччини з представниками бізнесу та старостами сіл

опубліковано 22 червня 2022 о 16:06

Нещодавно відбулась зустріч начальника Віньковецької ДПІ Андрія Щербанюка з представниками бізнесу та старостами сіл. На якій обговорювались питання забезпечення наповнення місцевого бюджету у воєнний час, сумлінного декларування суб’єктами господарювання податків, збільшення обсягу розрахункових операцій, проведених через РРО/ПРРО, сплати заборгованих сум з земельного податку, орендної плати за землю, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки тощо.

Як зазначив Андрій Щербанюк, сумлінне виконання податкових зобов’язань громадян перед державою зараз важливо як ніколи, адже вчасно сплачені податки не лише забезпечує економічну підтримку громади та гарантує соціальні виплати, а є вагомою складовою для пришвидшення перемоги над ворогом.

Очільник ДПІ також нагадав присутнім, що одним із джерел наповнення місцевих бюджетів є щорічна кампанія декларування доходів громадян. Фізичні особи, які отримали неоподатковані доходи у 2021 році, зобов’язані заповнити і подати декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня 2022 року. Також зазначив, що цьогоріч громадяни, які не мали можливості подати декларацію вчасно, зможуть виконати свій обов’язок пізніше, адже  термін подання таких декларацій подовжено на шість місяців після припинення або скасування воєнного стану.

Водночас Андрій Щербанюк нагадав і про кампанію одноразового декларування, зазначивши,  якщо громадяни мають бажання легалізувати неоподатковані в минулому активи, вони можуть подати до органів ДПС добровільну декларацію та, сплативши одноразовий збір.

Крім цього, посадовець розповів про зміни чинного законодавства, які прийнято в зв’язку із введенням воєнного стану. Зокрема, зазначив, що з квітня цього року і на період дії  воєнного стану підприємці-спрощенці першої та другої груп право сплачувати єдиний податок мають добровільно, а з березня усі підприємці можуть не сплачувати єдиний соціальний внесок. При цьому Андрій Щербанюк наголосив, що у разі несплати ЄВ підприємцям не буде зараховуватись страховий стаж. 

Крім цього Андрій Щербанюк поінформував про відновлення фактичних перевірок бізнесу. Зокрема, зазначив, що податківцями проводяться обстеження закладів торгівлі на предмет дотримання рівня цін на основні продовольчі товари та наявність платіжних банківських терміналів. Такі перевірки, за словами керівника ДПІ, проводиться у разі отримання у встановленому законодавством порядку від державних органів або органів місцевого самоврядування інформації, що свідчить про можливі порушення платником податків законодавства про ціни і ціноутворення або отримання письмового звернення покупця (споживача), оформленого відповідно до закону, про порушення платником податків установленого порядку формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.