Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Формат_діалогу: на Камянеччині платники отримують професійні роз’яснення щодо сплати податків в умовах воєнного стану

опубліковано 20 травня 2022 о 10:14

Начальник Камянець-Подільської ДПІ ГУ ДПС у Хмельницькій області Ігор Бєлко та начальник відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Наталія Марущак провели зустріч з фізичними особами-підприємцями.

Головною темою зустрічі стало питання збільшення рівня заробітної плати та повноти сплати податкових зобов’язань.

Ігор Бєлко звернув увагу, що одним із важливих напрямків роботи органів податкової служби є детінізація доходів населення, підвищення рівня заробітної плати та в результаті цього збільшення надходжень податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску. Так, як через тіньовий ринок зайнятості бюджети недоотримують надходження, а громадяни позбуваються соціального захисту.

Йшлося про те, що окремі роботодавці ігнорують гарантований рівень мінімальної заробітної плати, бажаючи уникнути зайвих, на їхню думку, витрат, та видають працівникам зарплату у «конвертах», чим порушують законодавство та права і соціальні гарантії робітників. З іншого боку, погодившись на одержання зарплати у «конвертах», громадяни України свідомо позбавляють себе соціального захисту.

«Легалізація заробітної плати та трудових відносин – це з одного боку – збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів та цільових фондів; з другого – соціальні гарантії для найманих працівників (право на відпустку, на оплату лікарняних, на охорону праці, соціальне страхування, у майбутньому – на пенсію). Тому працівники мають знати свої права і реалізовувати їх», - зауважила  Наталія Марущак.

Крім того обговорювались основні зміни у податковому законодавстві, зокрема щодо Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 №2120-ІХ, Закону № 2142-IX, Закону № 1914-IX, Закону № 1539 тощо. Також йшлося про наповнення бюджету, декларування доходів громадян та про проблемні питання застосування РРО в умовах сьогодення.

На завершення Ігор Бєлко акцентував увагу на необхідності сплачувати податки. Адже офіційне працевлаштування – це захист соціальних інтересів громадян, гарантування права на соціальні виплати та пенсійне забезпечення. Крім того, не задекларована праця знижує доходи державного бюджету, а отже і можливість фінансування державних програм соціального спрямування. Тому саме зараз  кожен має можливість продемонструвати не на словах, а на ділі, свій патріотизм та почуття любові до рідного краю.