Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Актуально: про наповнення бюджетів та законодавчі зміни в умовах воєнного стану говорили податківці Деражнянщини

опубліковано 23 травня 2022 о 10:12

Начальник Деражнянської ДПІ Олександр Ломай провів робочу зустріч з головою Деражнянської міської ради Андрієм Ковпаком на якій обговорили співпрацю щодо забезпечення надходжень до місцевих бюджетів  під час  воєнного стану в Україні.

Як зазначив Олександр Ломай, податкова інспекція працює в штатному режимі та забезпечує адміністрування податків і зборів. За його словами, сьогодні наповнення місцевих бюджетів є одним з важливих завдань, які стоять перед керівництвом податкової служби. Адже від виконання цього завдання залежить і функціонування громад, і підтримка обороноздатності нашої країни.  

Олександр Ломай ознайомив представників влади з основними змінами в оподаткуванні, які відбулись в зв’язку із введенням воєнного стану. Зокрема щодо Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 №2120-ІХ, Закону № 2142-IX, Закону №1539-IX, Закону № 1914-IX, №1946-ІХ, тощо. Йшлося щодо можливості переходу на сплату єдиного податку за ставкою 2 вiдсотки доходу пiсля 01 квітня 2022 року, декларування доходів громадян та про проблемні питання застосування РРО в умовах сьогодення.

Також керівник ДПІ звернув увагу, що платники податків, які здійснюють роздрібний продаж товарів за готівку повинні забезпечувати громадянам можливість здійснювати розрахунки через платіжні термінали. При цьому наголосив, що відновлено проведення фактичних перевірок і одним із питань, які підлягають перевірці – є застосування платіжних терміналів.  

Керівник ДПІ надав переліки громадян, які у минулих роках не сплатили податкові зобов’язання з податку на нерухоме майно та земельному податку та порекомендувала проводити зустрічі з такими боржниками з метою  роз’яснення важливості сплати податків та забезпечення погашення податкового боргу. 

Також Олександр Ломай порекомендував щомісячно подавати до ДПІ інформацію щодо діючих договорів оренди на землю та переліки громадян, які надають земельні ділянки (паї) в оренду. Крім того, необхідно проаналізувати, кількість громадян, які відповідно до законодавства, мають право на пільгу зі сплати земельного податку.

Крім цього, посадовець звернув увагу на ще одному джерелі наповнення місцевих бюджетів – на залученні до декларування громадян, які в 2021 році отримували неоподатковувані доходи. Зазначив, що такі громадяни повинні подати до податкової інспекції декларацію про майновий стан і доходи та сплатити податок на доходи фізичних осіб та військовий збір. При цьому зазначив, що термін подання декларації продовжено на шість місяців після  завершення або скасування воєнного стану.

Крім цього очільник ДПІ нагадав, що до 1 вересня 2022 року в Україні триває кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування, під час якої громадяни можуть сплатити податок з неоподатковуваних доходів за нижчими ставками.

У ці нелегкі дні для нашої держави кожен платник податків має пам’ятати, що під час війни сплата податків - це один із самих патріотичних вчинків, оскільки фінансове забезпечення функціонування армії значною мірою обумовлено поповнення державного бюджету. А податківці докладають усіх зусиль для того, щоб бізнес мав змогу стабільно працювати - систематично надаються консультації, якісні адміністративні послуги, роз’яснення нововведень в податковому законодавстві.