Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Робочі_зустрічі: нетішинські підприємці дізналися про особливості застосування податкового законодавства під час воєнного стану

опубліковано 13 травня 2022 о 10:14

Фахівцями Нетішинської ДПІ систематично проводяться робочі зустрічі з платниками податків з метою обговорення основних питань наповнення місцевого та державного бюджетів.

Зокрема, під час зустрічі фізичних осіб - підприємців проінформовано про основні зміни у податковому законодавстві, зокрема про положення Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 №2120-ІХ, Закону № 2142-IX, Закону №1914-IX, Закону №1946-ІХ, тощо.

Також йшлося про обов’язковість погашення податкового боргу, сплати поточних зобов’язань, декларування доходів громадян, проблемні питання застосування РРО. Податківці нагадали і про можливість до 01 вересня 2022 року легалізувати активи за допомогою одноразового (спеціального) добровільного декларування.

«Ми рекомендуюємо платникам задекларувати доходи за 2021 рік вже зараз за допомогою електронного сервісу «Декларація про майновий стан і доходи» на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті (розділ «ЕК для громадян»). А загалом суб’єктам господарювання не варто накопичувати борги. Адже стягнення податкового боргу на сьогодні може відбутися й без судового рішення», - розповіла начальник Нетішинської ДПІ Наталія Волк.

Так, зміни, внесені до п. 95.5 ст. 95 Податкового кодексу України Законом України від 30.11.2021р. №1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», дозволяють  керівнику контролюючого органу чи його заступнику приймати рішення про стягнення коштів в рахунок погашення податкового боргу платника податків без звернення до суду. Позасудова процедура стягнення застосовуватиметься до податкового боргу, що виник в результаті несплати платником податків самостійно задекларованих грошових (податкових) зобов’язань, які є узгодженими, не підлягають оскарженню та повинні бути самостійно сплаченими платником або погашеними за допомогою органу стягнення. «Сумлінна сплата податків під час дії воєнного стану є інструментом підвищення обороноздатності України» - наголосила Наталія Волк.