Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Оподаткування резидентів Дія Сіті (спеціальний режим, Закон №1946)

опубліковано 20 квітня 2022 о 15:46

Головне управління ДПС у Хмельницькій області повідомляє, що організаційні, правові та фінансові основи функціонування правового режиму Дія Сіті визначено Законом України від 15.07.2021 №1667-IX «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні».

Законом врегульовано засади набуття і втрати статусу, а також встановлено так званні «бенефіти» для тих кампаній, які отримають статус резидента Дія Сіті; надано визначення таких понять як гіг-контракт, гіг-спеціаліст, кваліфікований дохід, реєстр Дія Сіті та іншої спеціальної термінології.

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» №1946 від 14.12.2021 (набрав чинності 01.01.2022) для повноцінного функціонування правового режиму Дія Сіті запроваджено спеціальний  режим оподаткування юридичних осіб, які перебуватимуть у статусі резидентів Дія Сіті (ІТ-компанії).

Стати резидентом Дія Сіті можна лише добровільно.

Спеціальний режим оподаткування резидентів Дія Сіті передбачає можливість переходу ними на оподаткування податком на прибуток підприємств за особливими умовами, що передбачають ставку податку у розмірі 9 відсотків та оподаткування лише низки операцій.

Для резидентів Дія Сіті встановлюється спеціальний режим оподаткування окремих доходів  працівників та гіг-спеціалістів. Зокрема, оподаткування податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків: заробітної плати працівників, винагороди гіг-спеціалістів за гіг-контрактами, авторської винагороди за створення службового твору та перехід прав на службові твори.