Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про обов’язок спрощенців застосовувати РРО чи ППРО інформують податківці Красилівщини

опубліковано 07 лютого 2022 о 09:35

З 1 січня 2022 року фізична особа – підприємець платник єдиного податку другої-четвертої груп, яка здійснює продаж товарів за готівку зобов’язана застосовувати РРО. Про це під час зустрічей з бізнесом розповіла фахівець Красилівської ДПІ ГУ ДПС в області Тетяна Гусєва.

Без касових апаратів, за словами посадовиці, мають право працювати лише спрощенці 1 групи та ті, які здійснюють торгівлю на території села, однак з використанням КОРО та РК.

Податківець розповіла, що на сьогодні суб’єкти господарювання надають перевагу програмним РРО, і це не дивно, адже такий РРО має чимало переваг. Зокрема, це безкоштовне придбання програмного продукту, розробленого ДПС,  встановлення програми на будь-який гаджет: телефон, ноутбук чи планшет,  онлайн реєстрація в контролюючому органі, передача даних до ДПС без залучення інформаційних еквайєрів.

Також Тетяна Гусєва нагадала про обов’язок спрощенців, які реалізовують складну побутову техніку, лікарські засоби або вироби медичного призначення, ювелірні чи побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, та спрощенці - платники ПДВ вести облік товарних запасів.

Окрім цього розповіла, що відповідно до норм Податковому кодексу окремі категорії громадян зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи, визначити податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору.

Зокрема, обов’язок щодо подання декларації у платників виникає:

при отриманні доходів не від податкових агентів, тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи. До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам;

успадкування чи отримання в дарунок майна не від членів сім’ї  першого та другого ступеня  споріднення тощо;

при отриманні від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але не звільнені від оподаткування. До таких доходів відносяться, зокрема, операції з інвестиційними активами;

при отриманні іноземних доходів;

та в інших випадках передбачених законодавством, зокрема при отриманні у власність майна за рішенням суду.

Подати декларацію фізична особа повинна до 1 травня, а сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податкової декларації, до 01 серпня року.

Крім цього, податківець поінформувала підприємців про податкову амністію, зазначивши, що громадяни, які отримували доходи, або стали власниками активів, податки з яких не були сплачені або сплачені неповністю, впродовж року - з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року - мають можливість в цивілізований спосіб легалізувати свої статки.