Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи застосовується відповідальність за неподання контролюючим органам інформації про водокористувачів, яким видано дозволи на спеціальне водокористування, та переліку водокористувачів – абонентів

опубліковано 27 січня 2022 о 15:26

Головне управління ДПС у Хмельницькій області повідомляє, що відповідно до п. 255.1 ст. 255 Податкового кодексу України платниками рентної плати за спеціальне використання води є:

первинні водокористувачі – суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів;

суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

Особливості контролю за справлянням рентної плати за спеціальне використання води визначено п.п. 258.2.5 п. 258.2 ст. 258 ПКУ.

Так, органи, що видають дозволи на спеціальне водокористування, щороку до 20 січня подають контролюючим органам та органам водного господарства інформацію про водокористувачів, яким видано такі дозволи.

Водокористувачі, яким видано дозволи на спеціальне водокористування та які здійснюють постачання води іншим водокористувачам, щороку до 20 січня подають контролюючим органам та органам водного господарства перелік водокористувачів – абонентів.

У разі зміни умов водокористування, видачі протягом року нових дозволів на спеціальне водокористування, укладення договорів на поставку води водокористувачі, які отримали переоформлені дозволи на спеціальне водокористування, договори на поставку води, зобов’язані протягом 10 днів повідомити про це контролюючим органам та органам водного господарства.

У разі несплати рентної плати або сплати її не в повному обсязі протягом шести місяців контролюючі органи подають інформацію про платників рентної плати до органів, що видають дозволи на спеціальне водокористування, для вжиття до них заходів згідно із законом.

Згідно з п. 255.12 ст. 255 ПКУ порядок подання декларації, строки сплати, відповідальність платників рентної плати за спеціальне використання води та контроль за її справлянням визначено ст.ст. 257 і 258 ПКУ.

На платника рентної плати покладається відповідальність за правильність обчислення, повноту і своєчасність її внесення до бюджету, а також за своєчасність подання контролюючим органам відповідних податкових декларацій згідно із нормами ПКУ та інших законодавчих актів (п.п. 258.1.1 п. 258.1 ст. 258 ПКУ).

Тобто, застосування штрафних санкцій за неподання контролюючим органам інформації про водокористувачів, яким видано дозволи на спеціальне водокористування, та переліку водокористувачів – абонентів нормами ПКУ не передбачено.