Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Інформкампанія_РРО/ПРРО: в Ізяславі податківці роз’яснюють особливості податкового законодавства

опубліковано 27 січня 2022 о 14:46

Начальником Ізяславської ДПІ Олександрою Семендяк та фахівцями інспекції на постійній основі проводиться роз’яснювальна робота щодо застосування РРО/ПРРО, порядку ведення обліку товарних запасів, одноразового декларування та ін., як в приміщенні ДПІ, так і на місцях здійснення діяльності суб’єктами господарювання.

Під час зустрічі з підприємцями фахівці ДПІ повідомили про таке.

 З 01 січня 2022 року застосування РРО та/або ПРРО стало обов’язковим для фізичних осіб-підприємців платників єдиного податку другої-четвертої груп. Відповідно до вимог п.296.10 ст.296 ПК України РРО або ПРРО не зобов’язані застосовувати лише платники єдиного податку першої групи.

Правові відносини у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій регулюються Законом України від 06 липня 1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Платник може придбати апаратний РРО або користуватись ПРРО, встановивши безкоштовне програмне рішення ДПС. РРО/ПРРО можна зареєструвати в контролюючих органах в режимі онлайн за допомогою сервісу «Електронний кабінет платника податків», подавши заяву за формою №1-РРО або №1-ПРРО.

Під час засідання йшлося і про Порядок ведення обліку товарних запасів для підприємців, затверджений наказом МФУ від 03.09.2021 № 496.

Податківці розповіли які саме фізичні особи можуть бути та які не можуть бути декларантами одноразового декларування, а також які активи слід декларувати та які відомості слід зазначати в одноразовій спеціальній декларації, ставки та строки сплати збору з одноразового добровільного декларування, можливість сплати частинами.

Повідомили платників і про нову форму річної податкової декларації про майновий стан та доходи за 2021 рік, зазначивши, що її можна подати у паперовому вигляді або за допомогою електронного сервісу «Декларація про майновий стан і доходи» на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті (розділ «ЕК для громадян»), до 01 травня 2022 року (граничний термін подання декларації 30.04.2022).