Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо плати за землю у 2022 році

опубліковано 14 січня 2022 о 12:38

ГУ ДПС у Хмельницькій області звертає увагу платників плати за землю - юридичних осіб, що у зв’язку з прийняттям Закону України від 30.11.2021 року №1914 -IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» розширено перелік підстав для нарахування земельного податку, визначених пунктом 286.1 статті 286 Податкового кодексу України (далі-Кодекс).

Відповідно до пункту 286.1 статті 286 Кодексу до підстав для нарахування земельного податку віднесено, зокрема:

- дані державного земельного кадастру;

- дані Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;

- дані державних актів, якими посвідчено право власності або право постійного користування земельною ділянкою (державні акти на землю);

- рішення органу місцевого самоврядування про виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв);

- дані інших правовстановлюючих документів, якими посвідчується право власності або право користування земельною ділянкою.

Враховуючи викладене та те, що на сьогодні не всі земельні ділянки, які перебувають у використанні юридичних осіб сформовані як об’єкти цивільних прав у розумінні  ст. 79 1 Земельного кодексу України платникам плати за землю - юридичним особам слід врахувати зазначені зміни при декларуванні плати за землю за 2022 рік.