Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Актуально: на зустрічі з бізнесом обговорили новації податкового законодавства

опубліковано 13 січня 2022 о 16:30

Начальник Нетішинської ДПІ ГУ ДПС у Хмельницькій області Наталія Волк провела зустріч з фізичними особами-підприємцями, під час якої обговорили питання, які турбують підприємців, щодо необхідності застосування РРО та ПРРО.

Як зазначила Наталія Волк, з 1 січня 2022 року є обов'язковим застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) або програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО) платниками єдиного податку другої-четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки. Не застосовують РРО або ПРРО платники єдиного податку першої групи.

Податківець нагадала, що згідно з п. 1 ст. 3 Закону України  від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу ПРРО зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом № 265, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.

Також податківець звернула увагу платників єдиного податку ІІ-ІV груп на необхідність завчасної реєстрації реєстраторів розрахункових операцій або програмних реєстраторів розрахункових операцій у контролюючому органі з метою дотримання вимог чинного законодавства України.

Наголосила, що подання суб’єктами господарювання заяв для реєстрації РРО/ ПРРО (за формою № 1-РРО або № 1-ПРРО) можливо через безкоштовний сервіс ДПС України «Електронний кабінет» в режимі онлайн.

Також Наталія Волк розповіла про Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496 та наголосила, що Порядок № 496 не поширює свою дію на платників єдиного податку І групи.

Крім цього, розповіла  присутнім про порядок заповнення та подання спецдекларації з одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів.