Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Старокостянтинівським підприємцям розповіли про застосування РРО/ПРРО, податкову амністію та інші податкові новації

опубліковано 13 січня 2022 о 17:33

Начальник Старокостянтинівської ДПІ Марія Коломієць роз’яснила платникам податків ТЦ «Княжий скарб» застосування РРО та ПРРО, порядок ведення обліку товарних запасів та одноразового добровільного декларування активів.

Під час зустрічі Марія Коломієць розповіла присутнім про основні норми Закону України від 15.06.2021 р. № 1539-ІХ щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету та наголосила, що спеціальну одноразову декларацію громадянам необхідно подавати за допомогою сервісу «Електронний кабінет».

Крім того, Марія Коломієць звернула увагу присутніх на обов’язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій, програмних РРО з 1 січня 2022 року у разі проведення готівкових розрахунків підприємцями - платниками єдиного податку другої – четвертої груп. При цьому, податківець зауважила, що відповідно до постанови КМУ від 23 серпня 2000 року № 1336 із змінами, з 1 січня 2022 року при продажу товарів (крім підакцизних) на території села фізичним особам підприємцям за певних умов дозволено замість касових апаратів чи ПРРО використовувати розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій.

Посадовець також детально розповіла про порядок ведення обліку товарних запасів за місцем продажу (господарському об’єкті), який затверджено Наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021р. №496.

Під час заходу Марія Коломієць розповіла учасникам і про переваги застосування програмних РРО суб’єктами господарювання та роз’яснила порядок їх реєстрації. За її словами реєстрація реєстратора розрахункових операцій здійснюється в контролюючому органі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків, для цього необхідно подати до контролюючого органу заяву про реєстрацію через Електронний кабінет платника.

Також керівник податкової інспекції розповіла про порядок подання звітності в електронній формі за допомогою сервісу ДПС «Електронний кабінет платника» та переваги сплати податків і зборів, єдиного внеску до бюджету з використанням єдиного рахунку.