Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Віньковеччини розповіли про використання РРО та податкову амністію

опубліковано 13 січня 2022 о 17:31

Фахівець ДПІ Головного управління ДПС у Хмельницькій області Віктор Дзюба провів зустріч з платниками податків фізичними особами- підприємцями, на якій розповів про новації у застосуванні касових апаратів для ФОП.  

Віктор Дзюба роз’яснив, які є види РРО, від чого залежить вибір фіскального реєстратора. За словами Віктора Дзюби, серед представників малого бізнесу більш популярними є ПРРО: вони дешевші, компактніші та простіші у підключенні та використанні. Також, за потреби, суб'єкту господарювання дозволяється одночасне використання декількох типів ПРРО. Наприклад, для ресторану, який обслуговує гостей у залі та пропонує доставку, потрібен і стаціонарний, і переносний реєстратор. У разі наявності у залі терміналу доцільним буде додаткове підключення «каси самообслуговування».

 Посадовець зазначив, що з 1 січня 2022 року є обов'язковим застосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку другої-четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки незалежно від отриманого доходу за попередній рік.

 Відповідно до вимог п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України реєстратори розрахункових операцій або ПРРО не мають застосовувати платники єдиного податку першої групи.

В ході зустрічі Віктор Дзюба ознайомив присутніх з перевагами у застосуванні РРО або ПРРО  при веденні господарської діяльності, зазначивши, що це робота в легальному полі, автоматизація процесів підрахунку доходів, автоматизований контроль за асортиментом товарів та ін.

 Віктор Дзюба повідомив, що для спрощення процесу реєстрації розрахункових операцій, платники податків можуть використовувати матеріали банеру «Програмні РРО», що розміщений за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

Також у банері наявні покрокові інструкції зі встановлення та налаштування ПРРО (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy-/та https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/fiskalniy-dodatok-prrosto/), відеоуроки щодо реєстрації ПРРО та відеоінструкція щодо Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб–підприємців розміщені за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/video-lessons/.

Крім цього розповів, що у Центрі обслуговування платників Віньковецької ДПІ суб’єкти господарювання мають можливість отримати допомогу з питань реєстрації та застосування ПРРО та отримати методологічну та практичну допомогу щодо реєстрації касової техніки у контролюючому органі через ІТС «Електронний кабінет».

Віктор Дзюба повідомив, хто із суб’єктів господарювання фізичних осіб –підприємців, зобов’язаний вести облік товарних запасів, відповідно до Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб-підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 №496.

 Посадовець наголосив також про особливості добровільного декларування активів фізичними особами, з яких не сплачені податки та збори.

За його словами, з 1 вересня громадяни України мають право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать, і з яких не були сплачені податки і збори. При цьому зауважив, що в добровільній декларації не потрібно вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів. Запровадження такого одноразового  декларування та сплати збору до бюджету передбачено в Законі №1539.

Детально розповів про активи, які необхідно декларувати, про особливості декларування готівкових коштів, самостійного визначення декларантом вартості об’єкту та застосування ставок збору з одноразового декларування, а також про спосіб подання декларації та терміни сплати податкових зобов’язань.

Повідомив,що  кампанія із добровільного одноразового декларування активів фізичних осіб  триватиме до 1 вересня наступного року.