Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про новації податкового законодавства розповіли підприємцям Ізяславщини

опубліковано 28 грудня 2021 о 10:53

Начальник Ізяславської ДПІ Олександра Семендяк під час зустрічі з фізичними особами – підприємцями розповіла про новації податкового законодавства, які наберуть чинності з наступного року, про кампанію одноразового декларування та право громадян на податкову знижку.

Як зазначила Олександра Семендяк, з 1 січня 2022 року збільшено розмір мінімальної заробітної плати, який становитиме 6500 грн та розмір прожиткового мінімуму – 2481 грн. Відповідно збільшаться суми єдиного податку для спрощенців 1 та 2 груп та розмір єдиного внеску для усіх фізичних осіб - підприємців.

Також керівник інспекції звернула увагу, що з 2022 року фізичні особи - підприємці - платниками єдиного податку другої-четвертої груп при здійсненні готівкових розрахунків зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій або ПРРО та нагадала про необхідність з 26 листопада вести облік товарних запасів за новими правилами,  порядок ведення, якого затверджено наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 року № 496.

Крім цього, посадовиця розповіла про кампанію одноразового (спеціального) добровільного декларування, зазначивши, що громадяни, які до 1 січня 2021 року стали власниками активів, придбаних за кошти, з яких не були сплачені податки, або сплачені не в повному обсязі, мають можливість їх легалізувати. Посадовиця розповіла які об’єкти можна задекларувати, як визначити базу оподаткування, в який спосіб подавати одноразову декларацію та коли сплатити одноразовий збір.

Олександра Семендяк розповіла присутнім про електронні сервіси ДПС, переваги використання Електронного кабінету та сплати податків і зборів через єдиний рахунок та про право громадян, які у 2020 році здійснювали оплату за навчання себе чи членів сім’ї першого ступеня споріднення, сплачували відсотки за користування іпотечним житловим кредитом, страхові платежі на отримання податкової знижки.