Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платники спілкуються з податківцями по телефонному зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 01 грудня 2021 о 17:36

Відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Питання щодо популяризації добровільного дотримання вимог податкового законодавства щодо адміністрування ЄСВ та законодавства з інших  питань». 

На запитання платників податків відповіла начальник відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок, управління податкового адміністрування  ГУ ДПС у Хмельницькій області   Наталія Марущак.

ЗАПИТАННЯ:

Чи потрібно подавати до контролюючого органу одноразову (спеціальну) добровільну декларацію з нульовими значеннями?

ВІДПОВІДЬ:

Не потрібно подавати до контролюючого органу одноразову (спеціальну) добровільну декларацію з нульовими значеннями, у разі відсутності у фізичної особи активів, які були придбані за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства.

ЗАПИТАННЯ:

Яким чином та за якими реквізитами сплатити суму збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування?

ВІДПОВІДЬ:

Після отримання від платника одноразової декларації у приватній частині Електронного кабінету платнику буде направлено повідомлення щодо реквізитів для сплати сум за відповідною територією із зазначенням згенерованого QR-коду.

При скануванні QR-коду на смартфоні користувача автоматично відкриватиметься мобільний застосунок банку зі сформованими реквізитами рахунків для сплати платежу.

ЗАПИТАННЯ

Які  нові правила роботи з РРО?

ВІДПОВІДЬ:

До 1 січня 2022 року фізичні особи-підприємці платники єдиного податку другої-четвертої груп працюють без касових апаратів, якщо обсяг доходу за рік не перевищує 220 розмірів мінімальної зарплати. Але обов'язкове використання (П)РРО передбачено для ФОПів, які торгують технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту, продають лікарські засоби, вироби медичного призначення та надають платні послуги у сфері охорони здоров'я, реалізують ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння (у т.ч. органогенного утворення) та напівдорогоцінного каміння.

Застосування реєстраторів розрахункових операцій з 1 січня 2022 року (П)РРО є обов’язковим для всіх суб’єктів господарювання, крім платників єдиного податку першої групи. Водночас  випадки, коли можна не використовувати касовий апарат. Так, РРО не потрібен під час здійснення розрахунків за товари через:

-банківську установу шляхом перерахування коштів із розрахункового рахунку на розрахункових рахунок (IBAN, онлайн банкінг);

– безпосереднє внесення готівки через касу банку для подальшого перерахування на розрахунковий рахунок;

– платіжний термінал та/або ПТКС, який належить банку.

ЗАПИТАННЯ:

Чи повинен знятись з обліку платника ЄВ член фермерського господарства, якщо він уклав трудовий договір з роботодавцем?

ВІДПОВІДЬ:

Якщо член фермерського господарства, який перебуває на обліку як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), уклав трудовий договір з роботодавцем, то він повинен подати до контролюючого органу заяву про зняття з обліку платника єдиного внеску за формою № 7-ЄСВ та знятись з обліку у порядку, визначеному розд. V Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.11.2014 № 1162.

ЗАПИТАННЯ:

Чи є базою нарахування ЄВ сума орендної плати, що виплачується ЮО за договором оренди нерухомого (рухомого) майна ФО?

ВІДПОВІДЬ:

Відносини, які виникають при укладенні договору найму (оренди), не мають ознак правовідносин, що регулюють виконання робіт або надання послуг. Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не нараховується на суму орендної плати, виплаченої на користь фізичної особи згідно договору найму (оренди) нерухомого (рухомого) майна.

ЗАПИТАННЯ:

Чи передбачена відповідальність до ФОП за несплату (неперерахування) ЄВ?

ВІДПОВІДЬ:

Фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, сплачують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), нарахований за календарний квартал, до
20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.
У разі несплати (неперерахування) або несвоєчасної сплати (несвоєчасного перерахування) єдиного внеску починаючи з 20-го числа місяця, наступного за кварталом, за який сплачується єдиний внесок, до фізичних осіб – підприємців, які допустили зазначене порушення у період, починаючи з 01 січня 2015 року та надалі, накладається штраф у розмірі 20 відсотків своєчасно не сплачених сум.
Також, за порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати єдиного внеску фізичні особи – підприємці несуть адміністративну відповідальність.