Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Актуально: питання погашення заборгованості із заробітної плати перебуває на особливому у влади і громади

опубліковано 24 листопада 2021 о 11:36

Під головуванням керівника обласної державної адміністрації Сергій Гамалій у форматі відеоконференції відбулося чергове засідання колегії ОДА. До участі у колегії долучилися заступники голови адміністрації, керівники структурних підрозділів ОДА, голови РДА, міські голови, голови громад області та представники територіальних підрозділів центальних органів виконавчої влади. У роботі засідання взяв участь начальник Головного управління ДПС у Хмельницькій області Віталій Лазарєв.

Однією із головних тем колективного обговорення стали питання погашення заборгованості, підвищення рівня заробітної плати та легалізації трудових відносин в області, про що доповіла директор Департаменту економічного розвитку ОДА Олена Бохонська.

За словами доповідачки, серед ряду нагальних та першочергових питань, над вирішенням яких працює обласна державна адміністрація спільно з райдержадміністраціями та органами місцевого самоврядування, є питання погашення заборгованості з виплати заробітної плати.

Так, з початку року проведено 31 засідання обласної та місцевих тимчасових комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, за результатами яких напрацьовано конкретні завдання і заходи для погашення боргів на кожному підприємстві. Також додатково проведено робочі наради та зустрічі щодо вирішення проблемних питань діяльності окремих підприємств.

Відповідно до статистичної інформації на 01.11.2021 в області налічувалося 20 підприємств-боржників із загальною сумою заборгованої заробітної плати 21303,6 тис. гривень. Директор Департаменту зазначила, що заборгованість із заробітної плати збільшилась, порівняно з початком року в 2,7 раза.

У той же час слід відмітити, що за інформацією Держстату України, Хмельницька область входить в перелік регіонів із найнижчою сумою заборгованості, займаючи 20 місце за величиною боргу. У жовтні обсяг невиплаченої заробітної плати по області становить 0,9 відсотка до фонду оплати праці, нарахованого за вересень поточного року, та відповідає 5 місцю серед регіонів України.

У переліку підприємств-боржників налічується 2 державних підприємства, 8 комунальних та 10 підприємств інших форм власності. У структурі боргу найбільшу частку займають державні підприємства –  9514,3 тис. грн, що становить 44,7 відсотка від загальної суми заборгованості по області. Борг комунальних підприємств становив 5911,4 тис. грн або 27,7 відсотка, підприємств інших форм власності – 5877,9 тис. грн або 27,6 відсотка (у тому числі 1657,0 тис. грн – це борг ПрАТ «Кам’янець-Подільськавтоагрегат», який у судовому порядку визнано банкрутом).

Крім того, за словами посадовиці, не менш важливим питанням, яке перебуває на контролі в облдержадмцінстрації, є підвищення рівня заробітної плати та легалізація найманої праці. Так, середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника у січні-вересні 2021 року по області становила 11888 грн, що майже удвічі вище рівня мінімальної заробітної плати. Проте, заробітна плата в області на 1716 грн, або на 12,6 відсотка менша, ніж середня по Україні (13604 гривень).

Темпи зростання середньомісячної заробітної плати склали 110,8 відсотка (по Україні – 110,3 відсотка) до початку року та 126,1 відсотка (по Україні 121,5 відсотка) – до січня-вересня 2020 року. Найбільше у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року зросла заробітна плата у сфері будівництва – на 61,8 відсотка (з 8230 до 13317 грн) та у галузі охорони здоров’я та надання соціальної допомоги – на 47 відстків (з 7233 до 10629 гривень). У провідних галузях економіки відбулось зростання рівня заробітної плати в середньому на 22 відсотки: сільське господарство – 125,2 відсотка, промисловість – 120,5 відсотка, торгівля – 121,6 відсотка.

У вересні 2021 року середня заробітна плата на Хмельниччині становила 12469 гривень. Приріст до вересня минулого року становить 23,6 відсотка, але це на 12,4 відсотка менше, ніж середня зарплата у вересні по Україні. За рівнем середньої заробітної плати у вересні наша область посіла 13 місце серед регіонів України. Індекс реальної заробітної плати в області у 2021 році склав 116 відсотка до відповідного періоду попереднього року.

У розрізі районів найвища середньомісячна заробітна плата за звітними даними ІІ кварталу 2021 року була у Шепетівському районі – 14187 грн (по області – 12174 грн). У Хмельницькому районі – 11850 грн, у Кам’янець-Подільському – 10876 гривень.

Підсумовуючи обговорене питання, голова ОДА Сергій Гамалій наголосив, що питання погашення заборгованості із заробітної плати перебуває на особливому контролі Уряду. Саме тому одним із основних завдань на сьогодні є недопущення виникнення та забезпечення поступового погашення наявної заборгованості на усіх підприємствах, установах, організаціях області.

Очільник області відмітив, що завдяки спільним зусиллям органів виконавчої влади та місцевого самоврядування у поточному році вдалося погасити заборгованість із заробітної плати на 22 підприємствах на загальну суму 13,8 млн гривень. Разом з тим, він наголосив на відповідальності територіальних громад за процеси легалізації зайнятості та підвищення рівня заробітної плати на підпорядкованих територіях та закликав керівників органів місцевого самоврядування активізувати роботу у цьому напрямі.

«Головам районних державних адміністрацій необхідно посилити співпрацю з керівниками підприємств, установ, організацій у частині повної ліквідації заборгованості із заробітної плати. Спільними зусиллями маємо максимально сприяти підвищенню рівня добробуту наших громадян, належному захисту трудових прав працівників, детінізації заробітної плати, легалізації трудових відносин та погашенню заборгованості із заробітної плати,» – сказав Сергій Гамалій.