Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Медіазаходи: в облдержадміністрації відбувся «круглий стіл» за участі податківців та представників бізнес-асоціацій

опубліковано 19 жовтня 2021 о 10:29

«Круглий стіл» з обговорення важливих для розвитку бізнесу питань податкової політики відбувся у Хмельницькій обласній державній адміністрації за участі представників податкової служби краю та бізнесових і громадських організацій.

«Сьогоднішня зустріч обумовлена необхідністю дізнатися про актуальні питання щодо практичної реалізації нових вимог до форми та змісту розрахункових документів, які формують реєстратори розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, погашення та недопущення створення податкового боргу та популяризації одноразового добровільного декларування на теренах області», - зазначила модератор заходу – директор департаменту економічного розвитку ОДА Олена Бохонська.

Отож першим питанням для колективного розгляду стало обговорення та роз’яснення податківцями змін до форми та змісту розрахункових документів (чеків РРО/ПРРО), які стосуються обов’язкової наявності в них відображення найменування суб’єкта господарювання зазначення валюти операції; найменування платіжної системи; QR-коду (за наявності).

Власне, практичні поради згідно з п. 2 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та п. 2 розд. II Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 № 13 та від 08.06.2021 № 329 учасникам робочої зустрічі надала провідний фахівець управління контролю за підакцизними товарами Головного управління ДПС в області Тетяна Бєлінська.

Податківець роз’яснила, що фіскальний касовий чек на товари (послуги) має містити реквізити, зокрема, QR-код, який відображає у собі код автентифікації повідомлення (МАС) цього чеку, дату і час здійснення розрахункової операції, фіскальний номер касового чека/фіскальний номер електронного касового чека, суму розрахункової операції, фіскальний номер реєстратора розрахункових операцій фіскальний номер програмного РРО (рядок 26).

Начальник управління по роботі з податковим боргом Оксана Дмитрієва у своєму коментарі акцентувала увагу на тому, що до початку року податковий борг до зведеного бюджету зменшено на 111,4 млн грн, у т.ч. до державного бюджету  - на 81,0 млн грн, місцевих – 30,3 млн гривень. За вересень загальний податковий борг зменшено на 981,3 тис. грн, при наявності новоствореного податкового боргу по фізичних особах в сумі 14,7 млн гривень. Загальна кількість боржників (юридичні + ФОП, громадяни) по області становить 83056, у т.ч. юридичні особи – 1104. За останні два місяці кількість боржників збільшилась на 60,4 тисяч осіб, у тому числі 50 тисяч - це громадяни та 9,6 тисячі - фізичні особи підприємці.

Відповідно до чинного законодавства при наявності податкового боргу у суб’єктів господарювання юридичних осіб в межах повноважень податковим органом вживаються заходи, шляхом стягнення коштів, які перебувають у власності, а у разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. По фізичних особах наявність податкового боргу є підставою до внесення майна боржників до податкової застави.

«Наразі в області запроваджено інформування боржників щодо наявності податкового боргу через систему «Автодозвін» та направлення повідомлень на електроні скриньки платників податків. Дізнатися про стан розрахунків з бюджетом у форматі онлайн можна через Електронний кабінет платника. Це зручно і оперативно», - наголосила Оксана Дмитрієва.

На зустрічі також йшлося про популяризацію кампанії одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб, яка розпочалась 1 вересня 2021 року. Зміст реалізації даного проекту зводиться до того, що громадяни України, які мають активи, що не були оподатковані належним чином, можуть добровільно пройти одноразове (спеціальне) декларування, сплатити одноразовий збір та легалізувати такі активи.

На думку організаторів заходу представники бізнесу та громадськості отримали можливість у прямому контакті з фахівцями податкової служби отримати кваліфіковані відповіді на поставлені запитання, а ще – почути і врахувати думку представників малого і середнього бізнесу та відстежити їх запити й проблеми.