Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Онлайн_контакти: про сучасні можливості Електронного кабінету платника дізнавалися представники територіальних громад Хмельниччини

опубліковано 18 жовтня 2021 о 09:45

Тема впровадження інноваційних інформаційних технологій для податків, зокрема з допомогою Електронного кабінету стала центральною у ході ZOOM конференції, які провів з представниками об’єднаних територіальних громад заступник начальника Головного управління ДПС у Хмельницькій області Вячеслав Семенюк.

Як зазначив посадовець, на сьогодні Електронний кабінет платника став найбільш популярним сервісом ДПС, який є захищеним, персоналізованим та безпечним електронним сервісом. Його призначення  – надати платнику податків можливість реалізувати свої обов’язки та права у сфері оподаткування у режимі онлайн, зробити інформацію щодо кожного платника податків доступною та прозорою. «Просте логічне програмне забезпечення максимально спрощує адміністрування податків та взаємодію з представниками податкової служби. Значною мірою зменшується й навантаження на контролюючі органи, а також знижуються витрати на комунікацію у паперовій формі. А постійне розширення функціоналу Електронного кабінету зводить особисте спілкування з контролюючими органами до мінімуму, що, у свою чергу, убезпечує платника, особливо в умовах дії карантину, від близьких контактів, які можуть мати негативні наслідки для здоров’я», - розповів у ході дистанційного спілкування з платнками Вячеслав Семенюк.

При цьому можливості Електронного кабінету дозволяють йому функціонувати не лише для потреб бізнесу, але й для громадян. На сьогодні для фізичних осіб в «Електронному кабінеті» об’єднано сервіси для громадян в окремий Е-кабінет.

Також варто знати, що доступ до Е-кабінету для громадян (одразу за умови проходження електронної ідентифікації, без необхідності укладення Договору) мають фізичні особи (громадяни) та посадові (уповноважені) особи державних органів, органів місцевого самоврядування, інших органів, підприємств та організацій.

Отож користування режимом «ЕК для громадян» надає можливості доступу до реєстраційних даних та даних про об’єкти оподаткування (рухоме та нерухоме майно, відомості про які надходять до ДПС з відповідних реєстрів інших державних органів); доступу до сформованих податкових повідомлень-рішень щодо сум нарахованих податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку та плати за землю; подання декларації про майновий стан і доходи та спеціальної декларації з одноразового добровільного декларування активів фізосіб; отримання відомостей про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків; подання облікової картки фізичної особи – платника податків (1ДР); подання заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб (5ДР).

До речі, у зв’язку із набранням чинності Закону України від 15 червня 2021 №1539-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» в «ЕК для громадян» для подання декларації запроваджено режим «Одноразова (спеціальна) добровільна декларація».

На закінчення розмови податківець звернув увагу на те, що на вебпорталі ДПС ведеться рубрика запитання-відповіді щодо одноразового добровільного декларування, яка знаходиться за посиланням:

https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya/rozyasnennya-dlya-platnikiv/zapitannya-vidpovidi/.

Крім того, через режим «Стан розрахунків з бюджетом» фізичні особи можуть сплатити податки, збори, платежі, обравши на вибір одну з платіжних систем.

Зазначені режими надають громадянам можливість не лише подавати декларації, заяви, документи, але й перевірити наявну інформацію щодо облікових даних, об’єктів оподаткування, нарахованих та сплачених податків. Більш детальну інформацію щодо користування сервісом «ЕК для громадян», платники можуть знайти в Електронному кабінеті в режимі «Допомога», або за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/help/individual