Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Прямі_контакти: одноразове добровільне декларування стало топовою темою обговорення у Віньковецькій громаді

опубліковано 04 жовтня 2021 о 17:13

У Віньковецькій територіальній громаді продовжуються робочі зустрічі податківців з її активом щодо роз'яснення податкової амністії. Цього разу  начальник Віньковецької ДПІ Головного управління ДПС у Хмельницькій області Андрій Щербанюк зустрівся із заступником голови Віньковецької ОТГ Віктором Морзоським щодо роз'яснення практичного застосування положень Закону України від 15 червня 2021 року №1539 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування  фізичними  особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету».

Керівник Віньковецької ДПІ надав інформацію щодо того, хто може бути потенційним декларантом, які активи підлягають декларуванню, у який спосіб можна зробити цю процедуру, а також зупинився на інших аспектах проведення податкової амністії. Зокрема, підкреслив, що  одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року.

Декларування активів здійснюється виключно за бажанням громадянина, який має право на таке декларування та подається до Державної податкової служби України виключно в електронній формі.

Загальна ставка одноразового збору становить 5%, для закордонних активів – 9%, а для активів у вигляді облігацій внутрішньої державної позики – 2,5%. Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації. Крім того, передбачено розстрочення сплати збору трьома рівними частинами, але за більш вищими ставками: 6%, 11,5%, 3% відповідно із сплатою податкового зобов’язання трьома  рівними частинами щорічно.

«Подача одноразової ( спеціальної )  добровільної декларації  є правом, а не обов’язком фізичної особи. Декларант звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності у випадку декларування  таких доходів. Це справді цивілізована можливість задекларувати неоподатковані активи, отримати надалі позитивну податкову історію і працювати на благо родини і України» - наголосив Андрій Щербанюк.

На завершення зустрічі податківцями були надані інформаційні матеріали щодо впровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування.