Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Актуальний_формат: з 1 вересня в Україні стартувало одноразове добровільне декларування

опубліковано 08 вересня 2021 о 15:43

Відбулось засідання виконавського комітету Волочиської міської ради, на якому з інформацією про порядок та особливості виступив начальник Волочиської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Хмельницькій області Анатолій Саланський.

Посадовець зазначив, що 21 липня 2021 року набрав чинності Закон від 15.06.2021 № 1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету».

Закон визначає особливості проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб, яке відбуватиметься з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року.

«З 1 вересня в Україні стартувало одноразове (спеціальне) добровільне декларування, мета якого – дати громадянам можливість легалізувати доходи, з яких не були сплачені податки або були сплачені не у повному обсязі, та власність. Процедура декларування – абсолютно добровільна. Більше того, декларант не повинен підтверджувати джерела своїх доходів. По суті, декларант має можливість на основі довіри та компромісу почати для себе позитивну податкову історію», - наголосив Анатолій Саланський.

Одноразова (спеціальна) добровільна декларація подаватиметься декларантом до Державної податкової служби України через приватну частину Електронного кабінету.

Добровільне декларування проводиться у період з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року. Запропоновано три основні ставки: 5% – загальна ставка для валютних цінностей та майна, що знаходяться в Україні; 9% – для закордонних активів; 2,5% – для декларування активів у вигляді ОВДП.

Громадянам не потрібно декларувати власну квартиру, загальна площа якої не перевищує 120 кв. метрів, будинок площею до 240 кв. метрів чи земельну ділянку в межах норм безоплатної передачі (приватизації). Також не підлягає декларуванню автомобіль, якщо він у власному постійному користуванні та не використовується для комерційних цілей.

На закінчення виступу Анатолій Саланський підкреслив, що зі всією інформацією, зокрема, нормативно-правовими актами, роз’яснювальними та презентаційними матеріалами, прикладами заповнення декларації можна ознайомитися на вебпорталі ДПС у банері «Одноразове добровільне декларування».