Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Актуально: особливі запровадження одноразового добровільного декларування податківці роз’яснили волочиським платникам

опубліковано 05 серпня 2021 о 13:40

Заступником начальника Волочиської ДПІ Ольгою Вікарук проведено робочу зустріч з платниками податків,у ході якої роз’яснено особливості застосування одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб.

Ольга Вікарук докладно розповіла про новації податкового законодавства та відмітила, що одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування. Подання одноразової декларації не є окремим спеціальним порядком офіційного визнання або підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на активи, щодо яких подається така одноразова (спеціальна) добровільна декларації.

«Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об'єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об'єкти декларування, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків», - зауважила податківець.

Так, декларування активів здійснюється виключно за бажанням громадянина, який має право на таке декларування. Це –  фізичні особи - резиденти, у тому числі самозайняті особи, та фізичні особи – нерезиденти України, які на момент отримання об'єкту декларування були резидентами і які є чи були платниками податків.

Декларація подається до центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну податкову політику, безпосередньо платниками в електронній формі засобами Електронного кабінету.

Під час зустрічі Ольга Вікарук наголосила, що декларація підлягає лише камеральній перевірці, тобто на предмет наявності арифметичних та логічних помилок.  Проведення перевірок податківцями щодо джерела походження активів, набутих декларантом, заборонено. Також задекларована інформація не може бути використана при проведенні планових перевірок або як докази у кримінальних  провадженнях тощо.

Також були окреслені основні вектори інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо інформування платників про можливості закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету».

На завершення зустрічі учасники заходу підбили підсумки щорічної деклараційної кампанії та проаналізували стан бюджетних находжень, зокрема, сплату юридичними особами-орендарями податку на доходи фізичних осіб та військового збору при виплаті орендної плати власникам паїв.