Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Робочі_зустрічі: на Кам’янеччині податківці роз’яснюють особливості добровільного (спеціального) декларування активів фізичних осіб

опубліковано 04 серпня 2021 о 13:15

У Кам’янець-Подільській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Хмельницькій області відбулося чергове засідання «круглого столу» за участі податківців, представників ОТГ та підприємців, на якому обговорювали останні законодавчі зміни, що стосуються одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб.

Також йшлося про порядок застосування РРО та ПРРО у 2021 році, легалізацію найманої праці та інші важливі теми.

Фахівці податкової нагадали учасникам «круглого столу», що запровадження програмного РРО є важливим кроком до детінізації економіки та створення рівних умов ведення підприємницької діяльності. Так, нове законодавство відкрило можливість використовувати замість традиційних спеціальні програми, призначені для реєстрації розрахункових операцій. Таку програму можна буде встановити, у тому числі і на смартфон. Держава, контролюючий орган, забезпечуватиме безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктом господарювання, а також безкоштовно підтримуватиме роботу програми.

Крім цього, присутнім повідомили, що 5 червня 2021 року Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» (далі - Закон), спрямований на легалізацію і детінізацію доходів і майна фізичних осіб, прихованих від оподаткування.

Закон визначає перелік та обсяг активів, які можуть бути задекларовані.

Зокрема, декларуванню підлягатимуть валютні цінності (крім коштів у готівковій формі), цінні папери, рухоме і нерухоме майно, в тому числі об'єкти незавершеного будівництва, частки (паї) у майні юридичних осіб, розміщені як в Україні, так і закордоном, які були придбані до 1 січня 2021 року та які в момент їхнього отримання підлягали оподаткуванню в Україні, але з них не були сплачені податки і збори.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.  

Також під час зустрічі роз’яснено платникам про переваги користування сервісом ДПС «Електронний кабінет платника». Також наголошено на можливості дистанційного спілкування з податковою службою засобами сервісів «InfoTAX»», на  використання таких інформаційних ресурсів ДПС України, як: Facebook, Telegram-канал.