Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Робочі_зустрічі: полонські податківці продовжують системну роз’яснювальну роботу з платниками

опубліковано 23 липня 2021 о 10:07

У ході нещодавньої зустрічі з представниками підприємницької спільноти начальник Полонської ДПІ Юрій Корнелюк розповів про оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором доходу, отриманого фізичною особою від надання в оренду земельного паю юридичній особі.

«Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV Податкового кодексу України. Відповідно до положень  розділу IV Податкового кодексу, до загального оподатковуваного доходу платника податку включається дохід від надання майна в  оренду, який оподатковуються податковим агентом під час нарахування (виплати) за ставкою 18 відсотків. Також вказаний дохід є об'єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5 відсотків об'єкта оподаткування. Об'єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди», - підкреслив керівник податкової інспекції.

Таким чином юридична особа (орендар) при нарахуванні (виплаті) фізичній особі (орендодавцю) доходу у вигляді орендної плати за земельний пай повинна утримати податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовий збір за ставкою 1,5 відсотка.

Юрій Корнелюк нагадав про електронні сервіси ДПС, які допомагають у повсякденній роботі, а саме:  

  • «ЗІР» - який допоможе розібратися у податковому законодавстві, дозволить здійснювати пошук інформації по певному податку;
  •  Електронний кабінет платника забезпечує користувачам можливість подання податкової звітності в режимі реального часу; перегляд податкової звітності;  доступ до інформації про стан розрахунків з бюджетом.

«У повсякденній роботі ми взяли за правило постійно спілкуватися з платниками податків і у такий спосіб роз’яснювати як законодавчі новації, так і ті положення Податкового кодесу, де потрібно зробити наголос на системі і термінах сплати податків, інших необхідних моментах. Бо коли бізнес працює у правовому полі і сумлінно сплачує податки, тоді є розвиток і достаток у громаді», - констатував Юрій Корнелюк.