Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Онлан_роз’яснення: кам’янчани у радіоефірі дізналися багато цікавого про сплату податку на нерухомість у 2021 році

опубліковано 23 липня 2021 о 08:46

Професійно й доступно в ефірі телерадіокомпанії «Подолянин TV» розповіла слухачам про сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у 2021 році провідний фахівець Кам’янець-Подільської ДПІ Світлана Масловська.

Радіорозповідь почалася з того, що податок на нерухоме майно сплачується фізичними особами - власниками житлової та/або нежитлової нерухомості за 2020 рік, з урахуванням мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2020 року (4723 грн). Ставки податку для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, як визначає підпункт 266.5.1 Податкового кодексу України, встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5 відсотка розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв.м бази оподаткування.

Зокрема, база оподаткування об'єкта житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи, зменшується: для квартири/квартир незалежно від їх кількості на 60 кв. метрів; для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів; для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/ квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - 180 кв. метрів.

Потрібно знати, що ставки та пільги з податку встановлюються за рішенням місцевих рад: сільських, селищних, міських та рад об'єднаних територіальних громад. Тобто, ставки та пільги залежать також від рішень, встановлених місцевими радами на кожній окремій території, де знаходяться об’єкти нерухомості.

Світлана Масловська пояснила, що обчислення суми податку здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості, виходячи із загальної площі кожного з об'єктів нерухомості та відповідної ставки податку.

При цьому податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місця реєстрації) до 1 липня 2021 року. Податкове зобов’язання з податку сплачується фізичними особами протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

«Важливим моментом є те, що платники податку мають право звернутися з письмовою заявою для проведення звірки даних щодо: об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку; загальної площі об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку; права на користування пільгою із сплати податку; розміру ставки податку; нарахованої суми податку», - завершила радіорозповідь фахівець податкової служби.