Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Робочі_зустрічі: у Нетішині податківці активно роз’яснюють податкове законодавство

опубліковано 16 червня 2021 о 16:42

Фахівці Нетішинської ДПІ Головного управління ДПС у Хмельницькій області роз’яснюють податкове законодавство та надають практичні рекомендації платникам податків під час відвідування ними інспекції.

«Це наше повсякденне правило, яке забезпечує роботу бізнесу у правовому полі. Такі роз’яснення часто стосуються порядку та особливостей заповнення повідомлення про об’єкти оподаткування за формою №20-ОПП, застосування РРО/ПРРО, подання звітності в електронному вигляді», - розповіла начальник податкової інспекції Наталія Волк.

Так, платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з порядком обліку платників податків шляхом подання повідомлення за формою №20-ОПП протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття (п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України, п. 8.4 розд. VIII, додаток 10 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588).

Як зазначила Наталія Волк, неподання повідомлення за формою №20-ОПП, – тягне за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 340 грн., на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 1020 гривень. У разі неусунення таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу у розмірах 680 грн. та 2040 грн. відповідно.

Податківці в разі потреби роз’яснюють, що відповідно до п. 3 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі громадського харчування та послуг» суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій що включені до Державного реєстру РРО та/або програмні реєстратори розрахункових операцій, з додержанням встановленого порядку їх застосування.

Кожному платнику податків працівники інспекції наголошують про переваги електронного формату звітності, до яких належать безконтактність, економія часу на подання, постійне оновлення програмного забезпечення, захищення від несанкціонованих втручань, арифметичний контроль за показниками, автоматичне створення архіву електронних копій документів, функціонування безкоштовного сервісу «Електронний кабінет платника» (cabinet.tax.gov.ua) на офіційному вебпорталі ДПС України цілодобово.

Слід враховувати, що подання електронної звітності можливо за умови отримання електронного цифрового підпису в акредитованих центрах сертифікації ключів та укладення договору про визнання електронних документів з органом державної податкової служби за місцем реєстрації.

«Електронний сервіс надає можливість створити та подати податкову звітність, запити на отримання інформації, заяви для реєстрації платника окремих податків та ін. Також платникам надано можливість доступу до приватної частини електронного кабінету, де у режимі реального часу можна отримати відомості про суми отриманих доходів і утриманих податків, стан поданої звітності, стан розрахунків з бюджетом, у т.ч. сплатити податки, збори, платежі та перевірити розрахунки сум податкових зобов’язань по податках», - звернула увагу платників керівник Нетішинської ДПІ Наталія Волк.