Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи може ФОП одночасно бути найманим працівником?

опубліковано 16 червня 2021 о 16:19

Головне управління ДПС у Хмельницькій області інформує, що відповідно до ст. 42 Конституції України кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом, а ст. 43 Конституції визначено, що кожний громадянин України має право на працю, а також на створення державою умов для повного виконання цього права.

Самозайнята особа - це платник податку, який є фізичною особою -  підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності (п.п.14.1.226  п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України).
Працівник  -  це фізична особа, яка безпосередньо власною працею виконує трудову функцію згідно з укладеним з роботодавцем трудовим договором (контрактом) відповідно до закону (п.п. 14.1.195 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).
Тобто, трудовий договір укладається роботодавцем із фізичною особою, а не з фізичною особою – підприємцем.

Згідно з  п. 1 Положення про Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.08.2014  №459 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 11.09.2019 №838), Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику, зокрема, у сфері праці, трудових відносин.
 Таким чином, з питання трудових відносин платник податків - фізична особа - підприємець може звернутися до Міністерства економіки України.

Спілкуйся з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»