Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Робочі_зустрічі: у Хмельницькому податківці та підприємці вели мову про наповнення бюджету

опубліковано 10 червня 2021 о 09:51

З метою забезпечення повного та своєчасного надходження податків і зборів до бюджетів всіх рівнів у Хмельницькій державній податковій інспекції проводяться робочі зустрічі з платниками податків.

Як правило, спікерами таких заходів виступають заступник начальника Головного управління ДПС у Хмельницькій області Вячеслав Семенюк та керівник ДПІ Анатолій Щепанський. Активно долучаються до комунікації з бізнесом і фахівці інспекції.

Під час однієї з таких зустрічей обговорювались питання застосування РРО, роздрібного продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів, фіксування фіскальним чеком. Також велась мова про переваги подання звітності в електронному вигляді за допомогою електронних сервісів ДПС.

Щодо об’єкту оподаткування акцизним податком операцій з реалізації суб’єктом господарювання роздрібної торгівлі пива безалкогольного податківці повідомили наступне.

Відповідно до п.п. 14.1.144 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України пиво – це насичений діоксидом вуглецю пінистий напій, отриманий під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами, який зазначений у товарній позиції 2203 згідно з УКТ ЗЕД.

У свою чергу під безалкогольним пивом розуміють насичений діоксидом вуглецю пінистий напій, одержаний під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами з об’ємною часткою спирту не більш як 0,5 відс., отриманий шляхом діалізу або переривання головного бродіння, або виготовлення пивного сусла зі зниженою часткою сухих речовин у початковому суслі, що відноситься до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом 2202 (ст. 1 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального»).

При цьому п.п. 215.3.1 п. 215.3 ст. 215 ПКУ ставки акцизного податку встановлено, зокрема, на пиво із солоду (солодове), що відноситься до товарної групи 2203 00 згідно УКТ ЗЕД.

На товари, що відносяться до товарної групи 2202 згідно УКТ ЗЕД, ставки акцизного податку ПКУ не встановлено та такі товари не віднесено до підакцизних.

Тому операції з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі товарів, які не належать до підакцизних, зокрема пива безалкогольного, акцизним податком не оподатковуються.

Крім того, податківці довели до відома платників податків, що отримання електронного цифрового підпису та укладення договору про визнання електронних документів з органом державної податкової служби за місцем реєстрації дають можливість подавати звітність в електронному вигляді.

На офіційному вебпорталі ДПС України цілодобово працює «Електронний кабінет платника» (cabinet.tax.gov.ua). Електронний сервіс надає можливість створити та подати податкову звітність, запити на отримання інформації, заяви для реєстрації платника окремих податків, у приватній частині електронного кабінету можна отримати відомості про суми отриманих доходів і утриманих податків, стан поданої звітності, стан розрахунків з бюджетом, в т.ч. сплатити податки, збори, платежі та перевірити розрахунки сум податкових зобов’язань по податках.