Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча_лінія: застосування програмних РРО платниками єдиного податку у тренді діяльності податківців Хмельниччини

опубліковано 08 червня 2021 о 08:13

У Головному управлінні ДПС у Хмельницькій  області відбувся сеанс зв’язку у форматі «гарячої» телефонної лінії з питань використання програмних реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та застосування РРО в цілому.  

На запитання платників податків відповідав заступник начальника Головного управління Вячеслав Семенюк. Тож надаємо відповіді на запитання, з якими найчастіше звертались суб’єкти господарювання.

Запитання: яким підприємцям-платникам єдиного податку необхідно застосовувати реєстратори розрахункових операцій в 2021 році?

Відповідь: фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку другої – четвертої груп, які здійснюють розрахункові операції в готівковій формі, незалежно від обсягу річного доходу, зобов’язані проводити розрахункові операції через зареєстровані, опломбовані та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій з роздрукуванням відповідних розрахункових документів у разі:

- торгівлі технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту. Список таких товарів затверджено Постановою КМУ від 16 березня 2017р. № 231;

- реалізації ліків та медичних виробів, надання платних послуг в сфері охорони здоров'я;

- торгівлі ювелірними й побутовими виробами з дорогоцінних металів і каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, здійснення роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин;

торгують пивом.

Крім того, у разі перевищення обсягу доходу в 1 млн 320 тис. грн у 1 кварталі поточного року ФОП - єдинник зобов'язаний почати проводити розрахунки через РРО або програмний РРО з 2 кварталу 2021 року.

 Запитання: чи є обов’язок застосування РРО підприємцями єдинниками 1-ї групи?

Відповідь: Підприємці, платники єдиного податку 1-ї групи можуть проводити розрахунки без  використання РРО.

 Запитання:Чи застосовується РРО при здійсненні безготівкових розрахунків?

Відповідь: Відповідно до статті 9 Закону України «Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР у разі здійснення розрахунків за товари, послуги у безготівковій формі (з рахунку на рахунок), через банківські установи, РРО чи ПРРО не застосовується.

Безготівковими,  вважаються оплати без використання платіжних карток, коли гроші з рахунку покупця переводяться на поточний рахунок продавця / виконавця, або покупець вносить оплату через банк, для зарахування на рахунок ФОП.

 Запитання: які документи подаються до контролюючого органу у разі перереєстрації РРО?

Відповідь: Відповідно до Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), у разі перереєстрації з метою використання реєстратора розрахункових операцій в іншій господарській одиниці суб’єктом господарювання або представником суб’єкта господарювання надаються:

реєстраційна заява з позначкою «Перереєстрація», реєстраційне  посвідчення.

Після отримання належним чином оформлених документів у разі відсутності підстав для відмови посадова особа контролюючого органу не пізніше двох робочих днів з дня подання реєстраційної заяви проводить перереєстрацію РРО шляхом внесення змін до даних інформаційно-телекомунікаційної системи ДПС розміщує в Електронному кабінеті в електронній формі та/або видає суб’єкту господарювання нове реєстраційне посвідчення.

 Запитання: чи мають право суб’єкти господарювання застосовувати РРО, які не включені до Державного реєстру РРО?

Відповідь: на території України при проведенні розрахункових операцій дозволяється застосовувати лише ті РРО, програмні РРО, які включені до Державного реєстру РРО. Отже, суб’єкти господарювання не мають право застосовувати реєстратори розрахункових операцій, які не включені до Державного реєстру РРО.