Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#На_часі: легальна зайнятість і прозора оплата праці – тренд колективного діалогу в Хмельницькій міській територіальній громаді

опубліковано 14 травня 2021 о 14:24

Відбулося засідання робочої групи зі сприянням легалізації «тіньової» зайнятості населення та «тіньової» заробітної плати на території Хмельницької міської територіальної громади, до якого долучилися заступник начальника Головного управління ДПС у Хмельницькій області Валерій Коновальчук та заступник міського голови Роман Примуш.

На зустріч були запрошені представники суб’єктів господарювання, які ведуть активну підприємницьку діяльність, а також ті, котрі мають не один об’єкт торгівлі у місті Хмельницькому.

Як зазначив у ході розмови Валерій Коновальчук, контролюючі органи прагнуть досягти порозуміння з приватними підприємцями, але якщо домовленості не досягнуто, у відведений термін не досягнуто позитивних змін, потрібно усвідомити, що в такому разі перевірок контролюючих органів  суб’єктам господарювання не уникнути. Посадовець також підкреслив, що для отримання належного результату важливу роль  відіграє проведення інформаційної роботи, спрямованої на детінізацію ринку праці та підвищення рівня заробітної плати найманих працівників, виплати оподаткованої заробітної плати.

«Найманий працівник має також чітко усвідомити, що неналежне працевлаштування в свою чергу позбавляє  його можливості на соціальне та пенсійне забезпечення. І навпаки – офіційна зайнятість – це шлях до успіху конкретної людини. Оскільки її оподаткована офіційна праця позитивно позначається на достатку та соціальних потребах родини та добробуті громади. Іншого цивілізованого шляху окрім прозорого працевлаштування і оподаткування легальних доходів просто не існує, тому зворотня ситуація є неприйнятною. І ми даємо можливість і відповідний термін бізнесу для того, щоб «відбілити» зарплату», - підкреслив посадовець.

На підтвердження цих слів під час зустрічі представники управління праці та соціального захисту населення наголосили, що за участі їхніх працівників протягом квітня проводились відвідування суб’єктів господарювання ФОПів за місцем їх реєстрації, з метою інформаційно-роз’яснювальної роботи. По деяких суб’єктах господарювання відвідування вже було повторним, зафіксовані порушення вимог чинного законодавства (наявність неоформлених працівників, недотримання законодавства при виплаті зарплати та оформлення трудових відносин, неподання звітності з ЄСВ, порушення елементарних умов праці.) І вони повинні використати відведений їм час для того, щоб працювати у законодавчому полі.

Учасники робочої зустрічі домовились повторних зустрічей, які дозволять врегулювати ситуацію та конструктивно вирішити назрілі проблемні питання.