Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Актуально_платникам: як не попасти в ризики по РРО/ПРРО та працювати, аби до Вас не завітала податкова з фактичною перевіркою

опубліковано 12 травня 2021 о 10:50

Головне Управління ДПС у Хмельницькій області інформує, що одним із критерієм відбору платників податків для проведення фактичних перевірок, які реалізовують підакцизну продукцію, є обсяг проведених операцій через РРО/ПРРО, зокрема суб’єктів господарювання із середньомісячними виторгами проведеними через реєстратори розрахункових операцій менше, ніж 7 тисяч гривень.

Вказана інформація може свідчити про приховування суб’єктами господарювання реального обсягу проведених розрахункових операцій через РРО/ПРРО, оскільки кожний господарський об’єкт для належного функціонування потребує мінімальних витрат:

-   6 тис. грн – мінімальна заробітна плата одного найманого працівника, не менше 1 тис.грн – на утримання об’єкту торгівлі, комунальні платежі, земельний податок тощо, не менше 2 тис.грн – ліцензії, податки та інші дозвільні документи.

За результатами відпрацювання суб’єктів господарювання, що звітують із середньомісячними виторгами менше 7,0 тис. грн, протягом січня – квітня поточного року, проведено 45 фактичних перевірок, за результатами яких застосовано штрафні (фінансові) санкції на загальну суму 654,5  тис. гривень.

Найбільш характерні порушення, що були встановленні під час проведення таких перевірок:

-         не проведення розрахункових операцій через РРО та невидача фіскального чека;

-         продаж товарів не відображених в обліку товарних запасів за місцем реалізації;

-         не відповідність готівкових коштів, зазначених у денному звіті;

-         не забезпечення використання режиму попереднього програмування РРО для підакцизних товарів із обов’язковим зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, найменування товарів, цін та обліку їх кількості.

Враховуючи вищевикладене, фахівці податкової служби звертають увагу суб’єктів господарювання, що використовують реєстратори розрахункових операцій на виконання вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 6 липня 1995 року № 266/95-ВР, а також іншого законодавства в сфері готівкового обігу на дотримання вимог податкового законодавства. Чітка і прозора діяльність представників бізнесу у межах законодавчого поля позбавляє їх від проведення контрольно-перевірочних заходів та застосування фінансових санкцій.