Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Актуальний_діалог: про результати операції «Акциз» та переваги програмних РРО знаємо більше завдяки Суспільному Поділлю

опубліковано 07 квітня 2021 о 11:52

Цього разу в актуальній розмові наживо в ефірі UA Суспільного Подялля спікерами від Головного управління ДПС у Хмельницькій області стали заступник начальника організаційно-розпорядчого управління Віктор Чиж та начальник відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Володимир Ковальський. Професійно і щиро поспілкувалася з учасниками актуального діалогу журналіст обласного радіо Раїса Токар.

Темі розмови стосувалася результатів робот  у рамках операції «Акциз» та законодавчого застосування реєстраторів розрахункових операцій і їх електронних аналогів – програмних РРО.

Показово, що такий широкий формат радіопередачі наблизив  податкові теми до платників податків. Адже застосування класичних та програмних РРО напряму стосується кожного жителя області, оскільки впорядковує систему сплати податків і захищає законні інтереси споживача. Наголошено на таких важливих аспекти як нетерпимість споживачів до обігу фальсифікату та фактів невидачі фіскального чека.  

До речі, податківці нагадали, що реквізити фіскального касового чека на товари (послуги) визначено п. 2 розділу 2 Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 №13. Фіскальний касовий чек на товари (послуги) має містити, зокрема, код товарної під категорії згідно з УКТ ЗЕД.

Код УКТ ЗЕД підакцизного товару – обов’язковий реквізит фіскального чеку. Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції, зобов’язані проводити  розрахункові операції  через реєстратори розрахункових операцій (далі РРО) та/або програмні РРО з використанням режиму попереднього програмування  найменування товарів (послуг) із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД для підакцизних товарів, цін товарів (послуг) та обліку їх кількості.

У разі проведення розрахункових операцій через РРО та/або програмні РРО без використання режиму попереднього програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, ціни товару та обліку його кількості, до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у розмірі 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 грн).

Таким чином, суб’єкти господарювання зобов’язані програмувати ти відображати у чеках РРО/ПРРО коди УКТ ЗЕД та подавати до систем обліку даних ДПС копії розрахункових документів із зазначенням усіх обов’язкових реквізитів фіскального касового чека на товари (послуги).

Динаміка передачі забезпечила розкриття широкого спектру питань стосунків з платником податків, який на сьогодні стає головною фігурою у суспільному розвитку, підтримує мотивацію на сервісне обслуговування, здорову конкуренцію у бізнесі, легальну трудову зайнятість і сумлінну сплату податків. У кінцевому підсумку така співпраця й формує позитивний фінансовий результат, - підкреслили спікери від податкової служби.

Учасники розмови домовились продовжити спілкування в подальших передачах за актуальними питаннями, зокрема, стосовно кампанії декларування доходів та формування бюджетів об’єднаних територіальних громад. А почути радіопередачу можна при бажанні на YouTube-каналі за посиланням https://youtu.be/QB4FQyE30IA