Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок оподаткування доходу від продажу (обміну) транспортних засобів

опубліковано 24 березня 2021 о 08:50

В Головному управлінні ДПС у Хмельницькій області нагадують, що порядок оподаткування операцій з продажу або обміну об'єктів рухомого майна встановлений ст. 173 Податкового кодексу України.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

Дохід від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об'єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля або мотоцикла чи мопеда - підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 5 відсотків, а третього та наступних легкових автомобілів - за ставкою 18 відсотків.

Одночасно, звертаємо увагу, що дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) іншого транспортного засобу буде оподатковуватись за ставкою 5 відсотків. Однак, якщо впродовж звітного року платник здійснить продаж трьох чи більше транспортних засобів, то такий дохід від продажу оподатковуватиметься ПДФО за ставкою 18 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

Також повідомляємо, що дохід від операцій з продажу (обміну) об'єктів рухомого майна, що здійснюються фізичними особами - нерезидентами оподатковується за ставкою ПДФО 18 відсотків та військового збору- 1,5 відсотка.

Нагадаємо, що дохід від продажу (обміну) об'єкта рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче оціночної вартості цього об'єкта, визначеної згідно із законом.

Дохід від продажу (обміну) легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижче його ринкової вартості, визначеної згідно із законом (за вибором платника податку).

Середньоринкова вартість легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів визначається щокварталу центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері економічного розвитку, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (для кожної марки, моделі таких транспортних засобів з урахуванням року випуску та пробігу, на підставі аналізу фактичних цін продажу відповідних транспортних засобів), і оприлюднюється на офіційному веб-сайті цього органу в режимі вільного доступу до 10 числа місяця, наступного за звітним кварталом.