Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Переваги застосування ПРРО над класичними касовими апаратами

опубліковано 03 березня 2021 о 09:32

Головне управління ДПС у Хмельницькій області інформує, що платники податків під час розрахунків із споживачами починаючи з 01 серпня 2020 року поряд з традиційними РРО можуть застосовувати програмні РРО (далі - ПРРО).

Запровадження ПРРО передбачено нормами Закону України від 20 вересня 2019 року № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» (далі – Закон № 128-IX).

ПРРО має чимало переваг перед класичними, а саме:

-         вільний вибір для суб’єкта господарювання;

-         відсутність посередників (еквайєра, ЦСО);

-         відсутність експертизи для комерційних програмних РРО;

-         пристосовність для будь-якого пристрою, що підтримує операційну систему Windows, Android;

-         онлайн реєстрація в контролюючому органі;

-         виключно електронний документообіг;

-         безкоштовність (програмне рішення ДПС).

Реєстрація та застосування ПРРО здійснюється відповідно до Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.06.2020 № 317 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року № 547», згідно з яким реєстрація ПРРО та обмін документами між ПРРО та фіскальним сервером контролюючого органу здійснюється виключно на підставі електронних документів з дотриманням вимог законів у сфері електронного документообігу та використання електронних документів.

Реєстрація ПРРО проводиться на підставі заяви про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (далі – заява).

Нагадуємо, що суб’єкти господарювання можуть зареєструвати  ПРРО, скориставшись безкоштовним програмним рішенням, яке розміщено на вебсайті ДПС України у банері «Програмні РРО» за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

Крім того, в банері розміщені нормативно-правові акти, відеоуроки щодо процедури реєстрації ПРРО, отримання електронних ключів у кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ДПС, інструкції щодо заповнення та подання форм, інформаційні повідомлення щодо оновлення версій безкоштовних програмних рішень, контакти відповідальних осіб ДПС, які надають роз’яснення, пов’язані з роботою ПРРО.