Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Врегулювання проблемних питань, які виникають під час блокування податкових накладних

опубліковано 25 листопада 2020 о 16:08

Головне управління ДПС у Хмельницькій області повідомляє, що з метою упередження зупинки реєстрації податкової накладної  та відповідно до вимог пункту 12 Постанови Кабінету Міністрів України від 11.12.2019 №1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» (далі – Постанова №1165), передбачена можливість подання до ДПС таблиці даних платника податку на додану вартість за встановленою формою.

Таблиця даних платника містить у собі інформацію про специфіку діяльності платника, а саме: види діяльності платника та перелік вхідних і вихідних кодів товарів і послуг, що пов’язані з видами діяльності платника.

У таблиці даних платника податку зазначаються:

- види економічної діяльності відповідно до КВЕД;

- коди товарів згідно з УКТЗЕД, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України;

- коди послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України.

Рішення щодо врахування/неврахування таблиці даних приймається комісією Головного управління ДПС в області  протягом 5 робочих днів від дати її подання, при прийнятті рішення враховується інформація:

- про наявність ресурсів якими володіє або користується платник податку (виробничі потужності, основні засоби, земельні та трудові ресурси );

- про наявність або відсутність ризикових операцій у платника податку.

Щоб уникнути фактів блокування  податкових накладних, та об’єктивного прийняття рішення комісією сільськогосподарському виробнику необхідно здійснити наступні дії.

По-перше, необхідно подати до податкового органу докази наявності у платника податків ресурсів, необхідних для здійснення господарської діяльності, а саме:

- правовстановлюючі документи  на земельні ділянки  та договори оренди земельних ділянок;

- здійснити заходи щодо повного оформлення трудових відносин з найманими працівниками та надання до контролюючого органу повідомлень про прийняття працівників на роботу;

- повну інформацію про наявність об’єктів оподаткування   або  об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням (форма 20 -ОПП). В даному повідомленні необхідно повідомити про наявність власних або орендованих основних фондів, транспорту, техніки, офісних, виробничих , складських приміщень , земельних ділянок.

По - друге, подати в електронному вигляді таблицю даних платника податку.

Як додаток до таблиці, необхідно надати детальне пояснення  щодо господарської діяльності  із посиланням на податкову та іншу звітність. Важливою умовою є надання до таблиці даних копій статистичних звітів про  сільськогосподарську діяльність:

-       Звіт за формою  4-СГ (річний) «Звіт про посівні площі сільськогосподарських культур»;

-       Звіт за формою  37-СГ «Звіт про сівбу та збирання врожаю сільськогосподарських культур, проведення інших польових робіт» (станом на останню звітну дату подання такого звіту);

-       Звіт за формою 29-СГ (річний) «Звіт про площі та валові збори сільськогосподарських культур, плодів, ягід та винограду».

Відповідно до пункту 23 Постанови №1165 таблиця даних платника податку подається платником податку в електронній формі засобами електронного зв'язку з урахуванням вимог Законів України «Про електронні довірчі послуги», «Про електронні документи та електронний документообіг» та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557 (із змінами і доповненнями).

Більш детально читайте на офіційному порталі ДПС України за посиланням: https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/405220.html

порядок зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/print-405220.html

З 01 лютого 2020 року діятиме новий Порядок зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування. Це передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 11.12.2019 № 1165.  Документ оприлюднено на офіційному сайті Уряду.

Порядком, зокрема, визначені:

- Критерії ризиковості платника податку на додану вартість (додаток 1);

- Перелік показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку на додану вартість (додаток 2);

- Критерії  ризиковості здійснення операцій (додаток 3);

- форма Рішення про відповідність/невідповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку (додаток 4);

- Таблиця даних платника податку на додану вартість (додаток 5);

- форма Рішення про врахування/неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість (додаток 6);

- форма Рішення про неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість (додаток 7).

Також постановою затверджено Порядок розгляду скарги щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування. Це надає платникам податків можливість адміністративного оскарження всіх рішень про відмову реєстрації податкової накладної, що сприятиме прискоренню врегулювання досудових спорів.

Порядком, зокрема, визначено форми Скарги щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН (додаток 1), Заяви про відкликання скарги щодо рішення про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (додаток 2) та Рішення за результатами розгляду скарги щодо рішення про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (додаток 3).