Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці акцентують увагу платників на проведенні звірки з майнових податків та використання електронних сервісів

опубліковано 26 червня 2024 о 14:46

Під час робочих зустрічей з платниками податків начальник Ярмолинецької ДПІ Світлана Павлюковська надає платникам консультації та практичну допомогу з питань застосування податкового законодавства.  

Так, під час відвідування Центру обслуговування платників керівник та фахівці податкової інспекції розповідають платникам про порядок проведення звірки нарахованих сум майнових податків.

Щороку до 1 липня  платникам податку на майно (нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та земельного податку) надсилаються (вручаються) за місцем  податкової адреси податкове повідомлення - рішення про сплату суми податку.

Обов’язок щодо сплати податку на майно виникає у фізичних осіб протягом 60 календарних днів з моменту вручення (отримання) повідомлення.

Фізичні особи, з використанням кваліфікованого електронного підпису, мають можливість переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення щодо сум нарахованих їм податкових зобов’язань з податку на майно, в меню «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС, а також через мобільний застосунок «Моя податкова».

Після отримання податкового повідомлення-рішення на сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в разі виникнення питань, платник має право звернутися до контролюючого органу за своєю податковою адресою за роз’ясненнями або проведення звірки даних за письмовою заявою. Після отримання податкового повідомлення-рішення на сплату земельного податку, платник має право звернутися до контролюючого органу за своїм місцем реєстрації у контролюючих органах або за місцем знаходження земельних ділянок для проведення звірки даних за письмовою заявою.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючого органу та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів контролюючим органом проводиться перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове повідомлення-рішення, а попереднє повідомлення – рішення вважається скасованим.

Якщо у власності фізичної особи перебувають об’єкти нерухомості, що підлягають оподаткуванню, а податкове повідомлення-рішення не отримано, необхідно звернутися до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем реєстрації) з письмовою заявою та правовстановлюючими  документами для нарахування та сплати податку.

При цьому працівники податкової нагадуюють, що дізнатись про наявність чи відсутність податкового боргу, переглянути податкові повідомлення-рішення, сплатити податки до бюджету можна за допомогою електронних сервісів від ДПС – Електронного кабінету платника та мобільного застосунку «Моя податкова».