Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Черговий тренінг щодо декларування доходів громадян проведено у Старосинявській ДПІ

опубліковано 17 квітня 2024 о 12:03

У Старосинявській Державній податковій інспекції проведено для платників податків черговий тренінг з питань декларування доходів, отриманих у 2023 році.  

Платники, зокрема, розпитували про  оподаткування доходу, отриманого у спадщину, та подарунків. Відповідно до податкового законодавства об’єкти дарування, подаровані платнику податку  іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими розд. ІV Податкового кодексу для оподаткування спадщини.  

Вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями (обдарованими), які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення, підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою – 5 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотки.  

Разом з тим поінформовано, що за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об’єкти спадщини (дарування), що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення.  

Для зручності подання декларації в «Електронному кабінеті платника» створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку. А також можна подати декларацію про майновий стан і доходи з метою декларування доходів чи отримання податкової знижки громадяни можуть через мобільний застосунок «Моя податкова».