Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Комунікація: фахівці Віньковецької ДПІ продовжують консультувати фізичних осіб - підприємців з питань застосування РРО/ПРРО

опубліковано 17 листопада 2023 о 14:58

Фахівці Віньковецької державної податкової інспекції продовжують консультувати фізичних осіб - підприємців з питань застосування РРО/ПРРО та посилення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».    

Також  щоденно платникам надається практична допомога  при реєстрації ПРРО. Під час тренінгів фахівець розповідає про можливості використання безкоштовного ПРРО від ДПС, та роз’яснює, що ПРРО – це програмне рішення, застосовне для операційних систем Windows, Android, iOS, та Web-версія, яке інтегрується з фіскальним сервером ДПС. Серед функціональних можливостей ПРРО від ДПС, основними є відкриття/закриття/автозакриття зміни; формування, реєстрація, видача чеків; додавання товарів/послуг у чек з номенклатури; друк та відправка фіскальних чеків покупцям на електронну пошту/месенджери; ведення довідників номенклатури (експорт/імпорт даних); ведення довідника ставок податків; використання сканера штрихкодів; додавання штрихкоду марки акцизного податку; різні форми розрахунку(готівкова/безготівкова/змішана); оформлення знижки/повернення товару на окремий товар/чек; формування та перегляд X-звіту, Z-звіту; відправка Z-звіту до фіскального сервера; перехід/вихід у/з режиму офлайн із можливістю збереження/передачі даних до фіскального сервера.   

При цьому, наголошується, що на обліку в контролюючому органі повинен перебувати не тільки суб’єкт господарювання, а і його господарська одиниця, де буде використовуватись програмний реєстратор розрахункових операцій. Про господарську одиницю суб’єкт господарювання повідомляє шляхом подання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП.  

Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316605), що подається у електронній формі через Електронний кабінет  або засобами телекомунікацій. Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання. Про сертифікати електронних підписів та/або печаток, суб’єкт господарювання повідомляє шляхом подання в електронній формі повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованих/удосконалених сертифікатів відкритих ключів, які застосовуються в ПРРО, за формою № 5-ПРРО (J/F1391802).  

Також податківці інформують платників про важливість правильного заповнення реквізитів у фіскальному чеку та наслідки за їх невідображення, розмір штрафних санкцій на невидачу фіскальних чеків чи здійснення торгівлі без РРО.      

Крім того, платників проінформовано щодо вірного заповнення "Призначення платежу" в умовах дії міжнародного стандарту ISO 20022, використання єдиного рахунку, оподаткування благодійної допомоги ВПО, використання електронних сервісів ДПС України, щодо можливості подання податкової декларації про майновий стан і доходи задля реалізації права на податкову знижку, про можливості застосунку «Моя податкова», оформлення трудових відносин з найманими працівниками, щодо нарахування і сплати МПЗ та ін.